Mercedes EQC

Η Mercedes EQC είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της γερμανικής μάρκας και είναι πολλά υποσχόμενο. Ας το γνωρίσουμε.

Βρείτε μας στο

Η Mercedes τα τελευταία χρόνια επενδύει όλο και περισσότερο στην ηλεκτρική τεχνολογία. Ήδη από το 2016 είχε ανακοινώσει τη νέα μάρκα, με την ονομασία EQ, όπου κάτω από την ομπρέλα της θα φιλοξενούνται όλα τα ηλεκτρικά οχήματα του ομίλου. Οι συνολικές επενδύσεις των Γερμανών για το ηλεκτρικό μέλλον των αυτοκινήτων έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία τους στην επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Η παρουσίαση του πρώτου μέλους της γκάμας, με την ονομασία EQC, πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη σε συνδυασμό με το συνέδριο ME Convention. Εμφανισιακά εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του και τις καθαρές γραμμές του, ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα μοντέλα της Mercedes. H μεγάλη και επιβλητική μπροστινή μάσκα «αγκαλιάζει» τα φωτιστικά σώματα ενισχύοντας την πολυτελή εικόνα του αυτοκινήτου. Στην ουσία πρόκειται για ένα μεσαίο όχημα ελευθέρου χρόνου με μόνιμη τετρακίνηση.

H νέα Mercedes EQC, λοιπόν, κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας στον κάθε άξονα, που συνολικά αποδίδουν 408 ίππους. Η επιτάχυνση από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χιλιόμετρα έρχεται σε μόλις 5,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα. Η αυτονομία θα φτάνει τα 450 χιλιόμετρα, ενώ η φόρτιση από το 10% στο 80% θα διαρκεί μόλις 40 λεπτά, εφόσον πραγματοποιείται από κατάλληλο ταχυφορτιστή. Διαθέτει πέντε προγράμματα οδήγησης: Comfort, Eco, Max Range, Sport και ένα πρόγραμμα όπου ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει τις παραμέτρους με βάση τα δικά του κριτήρια.

Η EQC εξοπλίζεται με το σύστημα πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) με λειτουργίες ειδικά εξελιγμένες για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όπως η υπολειπόμενη αυτονομία, η κατάσταση φόρτισης και η ροή της ενέργειας. Φυσικά μέσω της συνδεσιμότητας προσφέρει «έξυπνες» υπηρεσίες για τη διευκόλυνση του οδηγού και των επιβατών. Ο έλεγχος του κλιματισμού μέσα από το smartphone πριν από την αναχώρηση εξασφαλίζει την επιθυμητή θερμοκρασία. Οι άνθρωποι της Mercedes έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 διαφορετικές δοκιμές με 200 πρωτότυπα και οχήματα προπαραγωγής ώστε να είναι απόλυτα σίγουροι για το αποτέλεσμα. Η νέα Mercedes EQC αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα περίπου το πρώτο εξάμηνο του 2019.

mm
Γεννήθηκε λίγες ώρες πριν την εκκίνηση του 29ου Ράλι Ακρόπολις. Μεγάλωσε ανάμεσα σε αγωνιστικά αυτοκίνητα και σημειώσεις ειδικών διαδρομών. Σε ηλικία 11 ετών συμμετείχε στον 1ο του αγώνα καρτ ενώ το 2004 ανακηρύχτηκε κυπελλούχος στον θεσμό “Peugeot 206 Junior Cup”. Το 2007 συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι τερματίζοντας στην 3η θέση του Mitsubishi Cup. Κορυφαία στιγμή θεωρεί την συμμετοχή του στο Ράλι Ακρόπολις του 2006 με Ford Focus WRC και συνοδηγό τον πατέρα του, Κώστα. Αν και σπούδασε Marketing στο Αμερικάνικο Κολέγιο Deree, η αγάπη του για τα αυτοκίνητα τον κέρδισε. Από το 2006 συμμετέχει στην εκπομπή TractioN, ενώ από το 2014 έχει αναλάβει την αρχισυνταξία της εκπομπής. Παράλληλα είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του TractioN Magazine ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με περιοδικά και εφημερίδες.

E-mail: mstefanis@traction.gr