MINI Vision Urbanaut, το αυτόνομο όραμα της MINI (+video)

Με το Vision Urbanaut concept η MNI μας παρουσιάζει τη νέα της φουτουριστική αυτόνομη πρόταση με έμφαση στην έξυπνη διαχείριση χώρου.

Βρείτε μας στο
mini vision urbanaut

Το Vision Urbanaut concept είναι ένα MINI που δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέχρι σήμερα, θυμίζοντας έντονα MPV όχημα ενός όγκου και δημιουργήθηκε από την βρετανική εταιρία για να μας δώσει μια ιδέα από το πώς οραματίζεται το μέλλον της.

“Το MINI συμβόλιζε ανέκαθεν την Έξυπνη Χρήση Χώρου. Στο MINI Vision Urbanaut, ανοίγουμε τον ιδιωτικό χώρο στον έξω κόσμο, δημιουργώντας εντελώς νέες και εμπλουτισμένες εμπειρίες”, μας εξηγεί ο Adrian van Hooydonk, Επικεφαλής Σχεδίασης του BMW Group.

Το αυτόνομο concept της MINI μπορεί και προσαρμόζεται σε τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις, τις οποίες η εταιρία ονομάζει “MINI Moments” ή MINI Στιγμές αν προτιμάτε. Ονομάζονται “Chill”, “Wanderlust” και ‘Vibe” και δύο απο αυτές αφορούν στη διαρρύθμιση του Vision Urbanaut όταν αυτό δεν κινείται.

Σύμφωνα με τη MINI, η Στιγμή Chill σας καλεί να πάρετε μία ανάσα και να κάνετε μία παύση εδώ και τώρα. Το αυτοκίνητο γίνεται ο χώρος σας, ένα καταφύγιο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε – ή να εργαστείτε απόλυτα συγκεντρωμένοι – κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. To Wanderlust είναι η μοναδική στιγμή MINI όπου το MINI Vision Urbanaut οδηγείται από οδηγό ή αυτόνομα. Η στιγμή Vibe εστιάζει στο χρόνο που περνάμε με άλλους ανθρώπους – με κάθε τρόπο. Το εξωτερικό και το εσωτερικό αλλάζουν ανάλογα με τη στιγμή MINI για να υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία.

Διαβάστε επίσης: Τα κλασικά Mini γίνονται ηλεκτρικά από τη Swindon Powertrain

Σχεδίαση εσωτερικού
Για το MINI Vision Urbanaut οι σχεδιαστές δημιούργησαν την εμπειρία ενός ευρύχωρου εσωτερικού, πριν εξελίξουν το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κατόψεις, κομμάτια επίπλων και ξύλινα μοντέλα υπό κλίμακα ως ενδεικτικά του μεγέθους. Κατά τη διάρκεια του project, επαυξημένη πραγματικότητα (AR) εφαρμόστηκε για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου, το οποίο στη συνέχεια βελτιστοποιήθηκε συστηματικά. Ασυνήθιστα ψηλό για MINI και με μήκος 4,46 μ., το MINI Vision Urbanaut διαθέτει ένα εσωτερικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως παρέχοντας μία διαφορετική ευκολία κινήσεων μέσα στο αυτοκίνητο.

Ένας χώρος, πολλαπλές δυνατότητες
Το εσωτερικό του MINI Vision Urbanaut προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για ταξίδια, αλλά ταυτόχρονα είναι ο σκοπός του ταξιδιού, σύμφωνα με τη MINI. Φτάνοντας στον επιλεγμένο προορισμό, το concept μπορεί να μεταμορφώνεται γρήγορα σε…living room! Οι επιβάτες εισέρχονται στη καμπίνα μέσω μιας μεγάλης συρόμενης πόρτας στο πλάι, ενώ δεν υπάρχουν άλλες πόρτες στην πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού. Το εσωτερικό μπορεί επίσης να μετατραπεί σε “Daybed” (Καναπέ /κρεβάτι), “Street Balcony” (Μπαλκόνι στο δρόμο) και “Cosy Corner” (Αναπαυτική γωνιά)..

Όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο, το ταμπλό χαμηλώνει και η περιοχή του οδηγού μετατρέπεται σε μία άνετη καθιστική γωνιά – το “Daybed”. Επιπλέον, το παρμπρίζ μπορεί να ανοίγει προς τα πάνω όταν είναι σταματημένο το αυτοκίνητο, για να δημιουργεί ένα είδος μπαλκονιού στο δρόμο (Street Balcony). Αυτό αυξάνει την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και δημιουργεί μία αίσθηση αυξημένης ευρυχωρίας.

Το πιο σκοτεινό πίσω τμήμα της καμπίνας προσφέρει ένα πιο ήσυχο περιβάλλον – την αναπαυτική γωνιά (Cosy Corner). Εδώ, οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν λίγο ποιοτικό χρόνο για τους ίδιους. Μια υφασμάτινη “κουρτίνα” εκτείνεται πάνω από τα καθίσματα και προσφέρει τη δυνατότητα κρυφού φωτισμού LED. Μεταξύ του Cosy Corner και της περιοχής του οδηγού βρίσκεται το ανοιχτό και κεντρικό τμήμα του αυτοκινήτου που προσφέρει ταχεία πρόσβαση σε όλα τα περιστρεφόμενα καθίσματα. Με την πόρτα ανοιχτή, μπορεί κάποιος να καθίσει ακόμα και στο πάτωμα. Στην πλευρά του αυτοκινήτου απέναντι από την πόρτα εισόδου βρίσκεται ένα ενσωματωμένο τραπεζάκι με ένα φυτό ως τελική πινελιά στον εξοπλισμό του εσωτερικού. Το τραπεζάκι σηματοδοτεί το νέο κεντρικό σημείο του αυτοκινήτου – τον χώρο συνάντησης και επικοινωνίας των επιβατών.

Από το εσωτερικό του MINI Vision Urbanaut απουσιάζουν τα φυσικά χειριστήρια και τα κουμπιά. Αυτό δημιουργεί μία μινιμαλιστική αίσθηση χώρου χωρίς περιττά στοιχεία που όμως διατηρεί πλήρη συνδεσιμότητα. Η αρχή της “φυσικής διάδρασης” υπογραμμίζεται από την “αναλογική” απτική εμπειρία ενεργοποίησης ενός χαρακτηριστικού, π.χ. η δια της αφής ενεργοποίηση του Loop πάνω από τα πίσω καθίσματα. Το στρογγυλό όργανο βρίσκεται τώρα στη μέση του αυτοκινήτου – το νέο κέντρο δράσης – και φέρνει πληροφορίες στο σημείο που συναντώνται οι επιβάτες.

MINI Token, η ψηφιακή/αναλογική διεπαφή για τις στιγμές MINI
Το MINI Token βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπειρίας με το MINI Vision Urbanaut Έχει σχεδόν το μέγεθος μιας αγχολυτικής πέτρας (worry stone) και ενεργοποιεί τις τρεις προκαθορισμένες στιγμές MINI – Chill, Wanderlust και Vibe – όταν τοποθετείται στις ειδικά σχεδιασμένες υποδοχές του τραπεζιού στο κέντρο του αυτοκινήτου. Έχουν επινοηθεί και άλλες στιγμές MINI, όπως το ‘My MINI moment’. Εδώ, το MINI Token μπορεί να προγραμματιστεί για να προσφέρει ένα άλλο είδος εξατομικευμένης εμπειρίας, στην οποία ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει το περιβάλλον που επιθυμεί – κρυφός φωτισμός, μουσική και άλλα – και να το ανακαλεί άμεσα αργότερα.

Διαβάστε επίσης: Στην Ελλάδα το νέο MINI Countryman (+εκδόσεις, τιμές)

Εξωτερική σχεδίαση, η νέα εκδοχή της ταυτότητας της μάρκας
Η καθαρή σχεδίαση του MINI Vision Urbanaut δίνει μία νέα ερμηνεία στη φιλοσοφία ‘Δημιουργική Χρήση Χώρου’. Οι ομαλές επιφάνειες χωρίς εξοχές δημιουργούν μία μοντέρνα βασική αίσθηση, με λεπτομέρειες υψηλής ποιότητας που προσθέτουν προσεγμένες στιλιστικές πινελιές. Σύμφωνα με το κλασικό στυλ MINI, οι τροχοί είναι τοποθετημένοι στα εξωτερικά άκρα του αμαξώματος, ενώ οι κοντοί πρόβολοι ολοκληρώνουν το συμπαγές σχήμα και την ευελιξία του οχήματος.

Το νέο πρόσωπο του MINI
Το εμπρός τμήμα του MINI Vision Urbanaut αντιπροσωπεύει μία σαφή εξέλιξη δύο διαχρονικών σχεδιαστικών στοιχείων – των προβολέων και της μάσκας. Τοποθετημένοι κάτω από μία δομή από μηχανουργημένο αλουμίνιο με οπές, οι προβολείς είναι ορατοί μόνο όταν είναι αναμμένοι. Χάρη στην πολύχρωμη δυναμική σχεδίαση τύπου matrix μπορούν να προβάλλουν διαφορετικά περίπλοκα γραφικά που δημιουργούν ένα νέο είδος επικοινωνίας μεταξύ του αυτοκινήτου και του εξωτερικού κόσμου, κατάλληλο για την κάθε στιγμή. Τα φώτα του MINI Vision Urbanaut συμπληρώνουν την εμπρός ‘μάσκα’ με τη ελκυστική χαρακτηριστική εμφάνιση σε όλα τα MINI. Η μάσκα υιοθετεί τώρα οκταγωνικό σχήμα, που αντιπροσωπεύει μία εξέλιξη του παραδοσιακού, εξαγωνικού μοτίβου. Επειδή το MINI Vision Urbanaut δεν έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης που να απαιτεί αέρα ψύξης, η μάσκα είναι ουσιαστικά ένα πάνελ που φέρει πίσω της όλα τα απαραίτητα συστήματα για την αυτοματοποιημένη οδήγηση.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει παρατηρώντας το MINI Vision Urbanaut από το πλάι είναι οι τροχοί, σε φινίρισμα Ocean Wave. Το αφηρημένο προφίλ Union Jack των τροχών παραπέμπει στη Βρετανική παράδοση του αυτοκινήτου, ενώ το σήμα τους θυμίζει skateboards – επιβεβαιώνοντας την ευελιξία και τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του ΜΙΝΙ. Οι τροχοί αντιπροσωπεύουν επίσης έναν άλλο τρόπο με τον οποίο το αυτοκίνητο επικοινωνεί με το περιβάλλον. Διάφανοι και φωτιζόμενοι από το εσωτερικό, η εμφάνισή τους αλλάζει σύμφωνα με την επιλεγμένη στιγμή MINI!

Το MINI Vision Urbanaut χαρακτηρίζεται από την υπεύθυνη χρήση πόρων. Εκτός από το μέγιστο χώρο σε ένα μικρό ‘αποτύπωμα’ και το σύστημα αμιγούς ηλεκτροκίνησης, το MINI Vision Urbanaut έχει δεσμευτεί για μία υπεύθυνη χρήση πόρων. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο μειώνοντας τον αριθμό εξαρτημάτων στη σχεδίαση εξωτερικού και εσωτερικού, αλλά υιοθετώντας και διπλή λειτουργία για κάποιο εξάρτημα, όπως ταμπλό/daybed. Εκτός από τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, αυτό σημαίνει επίσης ότι στη σχεδίαση δε χρησιμοποιείται χρώμιο και δέρμα. Κυρίαρχο υλικό στο εσωτερικό είναι το πλεκτό ύφασμα, που συνδυάζει ποιότητα, απαλή αίσθηση αφής και άνεση. Η χρήση φελλού στο τιμόνι και σε τμήματα του πατώματος προσδίδει μία ξεχωριστή πινελιά χάρη στη φυσική αίσθηση, ενώ διασφαλίζει μία πραγματικά ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.

Πώς σας φαίνεται το νέο concept της MINI; Είναι αυτός ο δρόμους που θα θέλατε και εσείς να ακολουθήσει η βρετανική εταιρία;

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr