Η τήρηση των οδηγιών από τις επίσημες αρχές για τον περιορισμό του κορωνοϊού είναι το καλύτερο “όπλο” που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας για να μειώσουμε την εξάπλωση του και να τον αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Δυστυχώς οι μεταλλάξεις διαδέχονται η μία την άλλη και η Omicron κάνει τα πράγματα εξαιρετικά επικίνδυνα.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο μας για να μετακινηθούμε; Τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης του ιού και της Omicron; Η απολύμανση είναι η λύση και αυτό γιατί ο ιός μπορεί να ζήσει μέχρι και 72 ώρες στις επιφάνειες του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου, έστω και με εξαιρετικά μικρό ποσοστό του αρχικού υλικού του ιού. Κάτι που κάνει την μόλυνση δύσκολη, αλλά σίγουρα πιθανή.
Η χρήση του αυτοκινήτου αυτή την περίοδο πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα όσον αφορά και στην απολύμανση του και όσο πιο συχνά χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μας τόσο πιο συχνά πρέπει να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή.
Καλό είναι επίσης να απολυμαίνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό κάθε φορά που μπαίνουμε ξανά στο αυτοκίνητο και πριν αρχίσουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τα χειριστήρια του.
Τι χρησιμοποιούμε/κάνουμε
Τα ήπια αντισηπτικά και οι “λοσιόν” που περιέχουν αλκοόλ σε ποσοστό 70% (μπορείτε να τα βρείτε στα περισσότερα supermarkets) συστήνονται από πολλούς φορείς ως αποτελεσματικά απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του κωρονοϊού. Την ίδια στιγμή αυτά τα αντισηπτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον καθαρισμό το εσωτερικού του αυτοκινήτου μας αφού δεν προκαλούν ζημιές στα πλαστικά, τα χρώμια και τις δερματίνες τις καμπίνας. Για να σκουπίσουμε χρησιμοποιούμε πανιά μικροϊνών. Ακόμη και τα φτηνά είναι αρκετά μαλακά και δεν προκαλούν γρατσουνιές ούτε στις γυαλιστερές πλατικές επιφάνειες.
Αφού λοιπόν έχουμε τελειώσει με τις δουλειές μας και έχουμε επιστρέψει σπίτι φροντίζουμε, πριν βγούμε από το αυτοκίνητο, να απολυμάνουμε όλα εκείνα τα σημεία με τα οποία ήρθαμε σε επαφή: το τιμόνι, τα λεβιέ πίσω από αυτό, την οθόνη αφής και τα κουμπιά της, τα κουμπιά του κλιματιστικού, τον επιλογέα των ταχυτήτων και το χειρόφρενο, τα χειριστήρια που βρίσκονται στην πόρτα μας, όπως και τα χερούλια (εσωτερικό και εξωτερικό), είναι τα σημεία που πρέπει να απολυμάνουμε. Ανάλογα καθαρίζουμε και τα υπόλοιπα σημεία της καμπίνας, αν έχει χρειαστεί να μεταφέρουμε και άλλους επιβαίνοντες,
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ουδέτερο σαπούνι και νερό, αν θεωρήσουμε ότι χρειάζεται, ειδικά για τις υφασμάτινες επιφάνειες. Περιορίζουμε όμως την ποσότητα του νερού και του σαπουνιού στην απολύτως απαραίτητη -δεν τα κάνουμε “μπάνιο”. Έπειτα φροντίζουμε να σκουπίσουμε και να τραβήξουμε την υγρασία με ένα στεγνό πανί
Για τις δερμάτινες επιφάνειες δίνουμε περισσότερη προσοχή και θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε καθαριστικά ειδικά για δέρμα, όπως επίσης και προϊόντα περιποίησης του δέρματος, μετά τον καθαρισμό τους.
Ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο
Αν χρειαστεί να ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο και να περάστε από διόδια, καλό θα ήταν να χρησιμιμοποιείτε, αν υπάρχει επιλογή, τους αυτόματους σταθμούς εξυπηρέτησης. Παράλληλα, για τα ρέστα που παίρνετε στα χέρια σας, προσπαθήστε να έχετε ένα μικρό κουτάκι και να τα συγκεντρώνετε εκεί, μην τα βάζετε στο πορτοφόλι σας και μην τα αφήνετε “χύμα” στην κεντρική κονσόλα. Μπορείτε να τα απολυμάνετε αργότερα. Φροντίστε επίσης να απολυμαίνετε τα χέρια σας σε κάθε χρηματική συναλλαγή στα διόδια, όπως επίσης, το τιμόνι και τον επιλογέα ταχυτήτων. Όλα τα παραπάνω είναι μικρά και αποφασιστικά βήματα που παίρνουν πολύ λίγο χρόνο και μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καταπολέμηση του ιού.
Τι δεν χρησιμοποιούμε/κάνουμε
Καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη ή χρησιμοποιούν ως βάση την αμμωνία μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά στις εσωτερικές επιφάνειες του αυτοκινήτου μας. Οπότε δεν χρησιμοποιούμε τέτοια καθαριστικά που μπορούν να βρεθούν σε κάθε σπίτι. Προσοχή επίσης και στο τρίψιμο των επιφανειών της καμπίνας του αυτοκινήτου που πρέπει να είναι ήπιο και όχι δυνατό για να αποφύγουμε τις γρατσουνιές. Τέλος, προσέχουμε με το χαρτί κουζίνας, τα σφουγγάρια για τα πιάτα και τις σκληρές πετσέτσες στις γυαλιστερες πλαστικές επιφάνειες καθώς μπορεί να προκαλέσουν γρατσουνιές.