Έτσι κατασκευάζονται οι μινιατούρες αυτοκινήτων βήμα-βήμα (+video)

Ο κόσμος των υπό κλίμακα αυτοκινήτων είναι μαγικός. Δείτε πως δημιουργείται μία μινιατούρα και θα καταλάβετε γιατί πολλές φορές η τιμή ξεφεύγει για τα καλά!

Βρείτε μας στο

Μπορεί να μεγαλώνουμε, αλλά μία μινιατούρα του αγαπημένου μας μοντέλου ήταν και θα παραμείνει το καλύτερο δώρο. Πιστά αντίγραφα των αυτοκινήτων που αγαπήσαμε στολίζουν σήμερα γραφεία και δωμάτια. Ώρα για μία «ξενάγηση» στον μαγικό κόσμο της μινιατούρας και στον τρόπο κατασκευής της.

Μπορεί να μην έχει την πολυπλοκότητα ενός πραγματικού οχήματος, αλλά η δημιουργία ενός μικρού αντίγραφου απαιτεί δεξιοτεχνία και πολύ μεράκι για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ας δούμε τα στάδια δημιουργίας, μέσα από τα οποία περνάει μία μινιατούρα για να έρθει το τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης μία συγκλονιστική μινιατούρα της Porsche για πολύ λίγους…(+video)

Το πρώτο βήμα είναι η κατασκευή των καλουπιών. Όταν πρόκειται για αυθεντική μινιατούρα, χρησιμοποιούνται τα 3D σχέδια της ίδιας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τρισδιάστατοι σαρωτές που «σκανάρουν» το αυτοκίνητο και δημιουργούν το σχέδιο. Κάπου εδώ, όμως, εμφανίζεται ένα πρόβλημα.

Οι σχεδιαστές αναφέρουν ότι αν μειώσεις τις διαστάσεις ενός αυτοκινήτου και στη συνέχεια το δεις στο μικροσκόπιο, δεν θα έχει σχέση με το πραγματικό μοντέλο. Είναι μία «οπτική ψευδαίσθηση» που αλλοιώνει το σχέδιο όταν αλλάζει η κλίμακα. Η λύση έρχεται με μικρές παρεμβάσεις στις διαστάσεις, ώστε να μοιάζει η μινιατούρα πιο αληθοφανής. Η διαδικασία της διόρθωσης διαστάσεων είναι εντελώς υποκειμενική και απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου στον υπολογιστή, δημιουργούνται τα καλούπια στον 3D εκτυπωτή. Ανάλογα με τη επιθυμητή λεπτομέρεια που θα έχει το αποτέλεσμα, χρησιμοποιείται και ο αντίστοιχος αριθμός καλουπιών. Συνήθως το κατώτατο όριο είναι τέσσερα, αλλά υπάρχουν και πολύπλοκες-ακριβές κατασκευές που χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα.

Η κατασκευή της μινιατούρας ολοκληρώνεται με το βάψιμο και τη συναρμολόγηση. Στην περίπτωση που πρόκειται για ακριβή μινιατούρα με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, οι δύο τελευταίες διαδικασίες γίνονται «στο χέρι» και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Οι πιο διαδεδομένες κλίμακες είναι η 1:24, η 1:43 και η 1:72

Αυτή είναι μία από τις πιο ακριβές μινιατούρες αυτοκινήτου στον κόσμο (+video)

Οι συλλέκτες αυτοκινήτων υπό κλίμακα γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αυτό το χόμπι δεν έχει χρηματικά όρια. Υπάρχουν πολύ φθηνές μινιατούρες, αλλά υπάρχουν και αυτοκινητάκια-κοσμήματα που κοστίζουν πολλά χρήματα. Δείτε στο παρακάτω video, ένα πιστό αντίγραφο της BMW. Πράγματι, είναι ένα λειτουργικό, πιστό αντίγραφο και όχι το πραγματικό αυτοκίνητο.