Η έναρξη της φετινής σεζόν στο Ράλι Μόντε Κάρλο ήταν εντυπωσιακή, με πολύ θέαμα και συναρπαστικές μάχες για τη νίκη ή την κατάκτηση μιας θέσης στο βάθρο. Η συνέχεια αναμένεται ανάλογη, καθώς οι χιονισμένες σουηδικές διαδρομές αποτελούν το χειμερινό highlight κάθε αγωνιστικής χρονιάς. Διόλου τυχαία, οι ομάδες έχουν χαρακτηρίσει το Ράλι Σουηδίας ως winter wonderland (χειμερινή χώρα των θαυμάτων) και όλοι οι οδηγοί, ανυπομονούν για την εκκίνηση. Οι γρήγορες ειδικές διαδρομές και τα ελαστικά με καρφιά, δημιουργούν μοναδική αίσθηση την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο πληρώματα και θεατές, οι οποίοι δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα στις ειδικές διαδρομές.
Ο αγώνας
Το Ράλι Σουηδίας αποτελεί τη μοναδική αμιγώς χειμερινή συνάντηση της σεζόν, ενώ είναι ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες του WRC. Η 67η εκδοχή του, θα διεξαχθεί στις 14-17 Φεβρουαρίου με επίκεντρο το αεροδρόμιο του Torsby. Την τελευταία δεκαετία, διεξάγεται σε δύο χώρες, αφού παραδοσιακά οι ειδικές διαδρομές της Παρασκευής φιλοξενούνται στη γειτονική Νορβηγία. Κάθε ελαστικό στα αγωνιστικά αυτοκίνητα διαθέτει 384 καρφιά, βάρους 4 γραμμαρίων και μήκους 20 χιλιοστών, από τα οποία μόλις τα 7 χιλιοστά έχουν άμεση επαφή με το δρόμο. Από τη στιγμή που οι θερμοκρασίες είναι πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, μεγάλο ρόλο παίζει και η χρήση των snowbanks. Ο λόγος για μπαριέρες που έχουν διαμορφωθεί από το χιόνι και είναι στέρεες, βοηθώντας τους οδηγούς να “ακουμπήσουν” σε αυτές ώστε να διατηρήσουν τη φόρα τους και να κερδίσουν χρόνο. Βέβαια, αυτό ενέχει ρίσκο καθώς σχεδόν κάθε φορά, κορυφαία πληρώματα χτυπούν σε snowbank και κολλάνε, ζητώντας τη βοήθεια των θεατών, εφόσον υπάρχει κόσμος κοντά στο σημείο, ώστε να επανέλθουν. Καθώς απαιτείται ειδική οδήγηση, οι Σκανδιναβοί έχουν τον πρώτο λόγο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε 66 χρόνια, μόλις 3 μη Σκανδιναβοί οδηγοί έχουν κερδίσει το συγκεκριμένο αγώνα, με τους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia να έχουν σημειώσει 3 νίκες και τους Sebastien Loeb-Daniel Elena και Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul να μοιράζονται από μία.
Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου
Η αγωνιστική δράση θα ξεκινήσει με το καθιερωμένο shakedown, ενώ το βράδυ θα διεξαχθεί η εναρκτήρια υπερειδική διαδρομή, στο ποδηλατοδρόμιο του Karlstad.
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου
Η μεγαλύτερη αγωνιστική ημέρα του αγώνα (137,41 αγωνιστικά χιλιόμετρα), περιλαμβάνει 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές στη Νορβηγία (Hof-Finnskog, Svullrya, Röjden) με την τελευταία μάλιστα να εξελίσσεται εντός και των δύο χωρών, καθώς τα αυτοκίνητα θα περάσουν από νοητά σύνορα κατά τη διάρκειά της. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί στη Σουηδία, με την ειδική διαδρομή Torsby.
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου
Αφού τα πληρώματα ξεκινήσουν με δύο ειδικές διαδρομές (Rammen, Hagfors), θα κληθούν να ολοκληρώσουν το loop με το πρώτο πέρασμα από τη διάσημη ειδική διαδρομή Vargasen, όπου βρίσκεται το περίφημο Colin’s Crest, ένα θεαματικό άλμα που αποτελεί highlight όχι μόνο του Ράλι Σουηδίας, αλλά και ολόκληρου του πρωταθλήματος. Ο οδηγός με το μεγαλύτερο σε μήκος άλμα, βραβεύεται στο τέλος του αγώνα για την επίδοσή του, σε ένα σημείο που έχει ονομαστεί έτσι στη μνήμη του Colin McRae. Μετά την ολοκλήρωση των δύο loop, θα υπάρξουν δύο υπερειδικές διαδρομές, μία στο Karlstad και μία στο Torbsy, με το συνολικό μήκος της ημέρας να είναι 126,18 αγωνιστικά χιλιόμετρα.
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου
Η τελευταία ημέρα του αγώνα, ξεκινά με 2 περάσματα από την ειδική διαδρομή Likenas, που έχει μήκος 21,29 χιλιόμετρα. Ο επίλογος θα γραφτεί με την Power Stage, η οποία θα είναι για ακόμη μια χρονιά η ειδική διαδρομή Torsby με την οποία πέφτει και η αυλαία της Παρασκευής. Η συγκεκριμένη διαδρομή, ολοκληρώνεται λίγα μέτρα μακριά από το Service Park και επίκεντρο του αγώνα, στο Torsby.
Οι συμμετοχές
Το Ράλι Σουηδίας συγκέντρωσε 62 συμμετοχές, στις οποίες φυσικά πρωταγωνιστούν τα πληρώματα των εργοστασιακών ομάδων. Άπαντες έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, με αρκετές ημέρες δοκιμών για το κάθε τους πλήρωμα.
Διαβάστε τα νέα της Hyundai Shell Mobis WRT
Διαβάστε τα νέα της Citroen Total WRT
Διαβάστε τα νέα της Toyota Gazoo Racing WRT
Διαβάστε τα νέα της M-Sport Ford WRT
Ο αγώνας θα αποτελέσει τον 2ο γύρο του WRC 2 Pro, στο οποίο θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά 3 ομάδες. Η Skoda Motorsport θα εκπροσωπηθεί από δύο Φινλανδικά πληρώματα, τους Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen και Eerik Pietarinen-Juhana Raitanen με Skoda Fabia R5. Στην M-Sport Ford, τους Βρετανούς νικητές του Μόντε Κάρλο Gus Greensmith-Elliott Edmonson (φωτ.) θα πλαισιώσουν οι Πολωνοί Lukasz Pieniazek-Kamil Heller με Ford Fiesta R5. Με τη Citroen Total θα αγωνιστούν οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen, που θα μοιραστούν Citroen C3 R5, σε μια συμμετοχή με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο WRC 2, την ξεχωριστή κατάταξη οδηγών με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5, θα λάβουν μέρος 17 πληρώματα, με την αφρόκρεμα των Σκανδιναβών να αναμένεται να πρωταγωνιστήσει. Τέλος, το Ράλι Σουηδίας αποτελεί τον 1ο γύρο του JWRC, με 13 πληρώματα από 12 διαφορετικές χώρες, να ετοιμάζονται για το ντεμπούτο στη σεζόν, με πανομοιότυπα Ford Fiesta R2 τελευταίας γενιάς.
Stats
WRC 2019, 2ος γύρος, Ράλι Σουηδίας (WRC 2 Pro, WRC 2, JWRC)
Ημερομηνία: 14-17 Φεβρουαρίου
Ημέρες: 4
Ειδικές Διαδρομές: 19
Μήκος: 316,8 αγωνιστικά χιλιόμετρα
Συμμετοχές
WRC: 14
WRC 2 Pro: 5
WRC 2: 17
JWRC: 13
Αποτελέσματα 2018
1. Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)
2. Craig Breen-Scott Martin (Citroen C3 WRC)
3. Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)
WRC 2: Takamoto Katsuta-Marko Salminen (Ford Fiesta R5)
JWRC: Dennis Radstrom-Johan Johansson (Ford Fiesta R2)
Πολυνίκης: Stig Blomqvist – Marcus Gronholm (από 5 νίκες έκαστος)
Περισσότερα νέα, ωράριο, συμμετοχές και ζωντανή ενημέρωση κατά τη διάρκεια του αγώνα, παρέχεται στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC