Skoda: Γιορτάζει 125 χρόνια ζωής και παρουσιάζει πλήρως ηλεκτρικό

Φέτος είναι μια χρονιά σταθμός για την Skoda, καθώς η τσέχικη εταιρία κλείνει 125 χρόνια ζωής και αναμένεται να το γιορτάσει ανάλογα.

Βρείτε μας στο
skoda enyaq

Η Skoda είναι ένας από τους μακροβιότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων καθώς ιδρύθηκε το 1895 με την παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου της να πραγματοποιείται πριν από 115 χρόνια! Αυτό φέρνει την τσέχικη εταιρία, θυγατρική του VW Group, μέσα στο Top 5 των μακροβιότερων κατασκευαστών αυτοκινήτου!

Η Skoda αναμένεται ιδιαίτερα δραστήρια για το εορταστικό 2020, με τους Τσέχους να παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV, το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της Skoda στην 125χρονη ιστορία τους. Η Skoda αναμένεται να παρουσιάσει στο πρώτο μισό του έτους την έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου ηλεκτρικού VISION iV, που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Modular Electric Platform (MEB) του ομίλου.

Παράλληλα η Skoda, σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2019, με το plug-in υβριδικό Octavia, θα λανσάρει έως και το τέλος του 2022 τριάντα νέα εξηλεκτρισμένα ή αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

“H Skoda Auto είναι ένας από τους πέντε παλιότερους κατασκευαστές αυτοκινήτου στον κόσμο και είναι ακόμη ενεργός σήμερα. Το κουράγιο και η ευφυΐα των δύο ιδρυτών της, Václav Laurin και Václav Klement, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο αυτής της μοναδικής επιτυχημένης ιστορίας και την ίδια στιγμή μια υποχρέωση αλλά και κίνητρο να οδηγήσουμε την εταιρία σε ένα μέλλον ευημερίας. Αυτό ακριβώς κάνουμε με την πλάνο μας “Στρατηγική 2025” μεταμορφώνοντας τη Skoda από έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων σε μία “Απλά Έξυπνη Εταιρία” για τις καλύτερες λύσεις κινητικότητας”, δήλωσε ο CEO της Skoda, Bernhard Maier.

Η ιστορία της Skoda εν συντομία
Τον Δεκέμβριο του 1895 οι Václav Laurin και Václav Klement ίδρυσαν την
Laurin & Klement (L&K), στην Mladá Boleslav της Τσεχίας. Αρχικά κατασκεύαζαν και επιδιόρθωναν δίκυκλα και τρίκυκλα ποδήλατα, ενώ σύντομα, το 1899, ακολούθησαν και οι μοτοσυκλέτες.

Skoda 125 χρόνια

Το 1905 ήρθε και το πρώτο αυτοκίνητο από την L&K, το Voiturette A (σημαίνει “αυτοκινητάκι” στα γαλλικά”) που ξεχώριζε για την προσιτή τιμή του αλλά και την χρηστικότητα που προσέφερε τότε στις καθημερινές μετακινήσεις. Σύντομα η γκάμα της τσέχικης εταιρίας επεκτάθηκε με την παραγωγή σπορ αυτοκινήτων αλλά και μοντέλων για επαγγελματική χρήση.

Σημείο κλειδί στην ιστορία της εταιρίας ήταν η ένωση της με τον βιομηχανικό όμιλο Škoda το 1925. Σήμερα, 125 χρόνια μετά την ίδρυση της, η Skoda αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και καθιερωμένους Ευρωπαίους κατασκευαστές με τις ετήσιες πωλήσεις τις να ανέρχονται στα 1,24 εκατ. αυτοκίνητα.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr