Ο δίσκος του συμπλέκτη είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα του συστήματος μετάδοσης κίνησης. Όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτόν και πολλοί από εμάς έχουμε αλλάξει έναν ή περισσότερους στη ζωή μας, μιας και πρόκειται για αναλώσιμο εξάρτημα του αυτοκινήτου. Αυτή τη φορά, θα μιλήσουμε για κάτι πιο “ειδικό”. Ο λόγος γι’ αυτά τα ελατήρια που βλέπετε στην εικόνα, πάμε να δούμε για ποιον λόγο υπάρχουν στον δίσκο του συμπλέκτη.
Χρήσιμα: Τι είναι το “Shift Lock” στα αυτόματα κιβώτια; (+video)
Αρχικά, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς είναι ο δίσκος. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα εξάρτημα που έρχεται σε επαφή με το βολάν, μόλις αφήσουμε τον συμπλέκτη. Έτσι, η κίνηση του κινητήρα μεταφέρεται στο κιβώτιο και από εκεί στους τροχούς. Αντιθέτως, όταν πατάμε τον συμπλέκτη, δημιουργείται απόσταση ανάμεσα σε δίσκο και βολάν και η κίνηση του κινητήρα δεν μεταφέρεται στο κιβώτιο.
Πάμε τώρα στα ελατήρια, τα οποία αποτελούν έναν μηχανισμό ώστε ο κραδασμός που δημιουργείται κατά την ένωση του δίσκου με το βολάν να μην γίνεται πολύ αισθητός. Μόλις ο δίσκος ακουμπήσει στο βολάν, αποκτά αυτομάτως την γωνιακή ταχύτητα του τελευταίου. Κάτι τέτοιο γίνεται ακαριαία, με το βολάν και τον δίσκο να γίνονται ένα σώμα. Ο δίσκος, λοιπόν, από σχεδόν ακίνητος, αποκτά την ταχύτητα του βολάν. Εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος των ελατηρίων, τα οποία απορροφούν ένα μέρος αυτού του κραδασμού και κάνουν την σύμπλεξη αισθητά πιο ομαλή.
Έχετε παρατηρήσει το λεγόμενο “σκορτσάρισμα” του αυτοκινήτου όταν αφήνουμε πολύ απότομα τον συμπλέκτη; Αυτό γίνεται διότι εκείνη τη στιγμή, η ένωση βολάν και δίσκου έχει γίνει τόσο απότομα που τα ελατήρια αυτά έχουν “τερματίσει” και δεν μπορούν να απορροφήσουν τόσο μεγάλο κραδασμό. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα ελατήρια, σε κάθε σύμπλεξη θα υπήρχαν αυτοί οι ενοχλητικοί κραδασμοί. Συνεπώς στα ελατήρια οφείλουμε την “πολιτισμένη” αλλαγή ταχυτήτων!
Χρήσιμα: Τι σημαίνει το “RPM” στον πίνακα οργάνων; Η παρανόηση που γίνεται συχνά!
Ακολουθεί ένα άκρως ενδιαφέρον video και από το στιγμιότυπο 4.48″ εντόπισα ότι προβάλλεται ακριβώς αυτή η κίνηση των ελατηρίων του δίσκου. Αξίζει να το δείτε για να καταλάβετε ακόμα καλύτερα πως λειτουργούν.