Τεχνολογία που θα προβλέπει τα τροχαία ατυχήματα από τη Ford

Μία νέα πλατφόρμα ετοιμάζει η Ford εκμεταλλευόμενη αισθητήρες από σύγχρονα αυτοκίνητα. Στόχος της η ανίχνευση σημείων που γίνονται τροχαία ατυχήματα ...

Βρείτε μας στο

Τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα σε όλο τον πλανήτη είναι απογοητευτικά. 1,3 εκατ. άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην άσφαλτο, δηλαδή 3.700 κάθε μέρα. Έτσι, η Ford ξεκινά μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να προβλέπει που θα γίνει ένα τροχαίο.

Διαβάστε επίσης: 18 νεκροί από τροχαία δυστυχήματα τον Ιούνιο στην Αττική… 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια κοινοπραξία με επικεφαλής τη Ford, η οποία αναπτύσσει ένα προγνωστικό εργαλείο οδικής ασφάλειας. Θα αναλύει τα δεδομένα των συνδεδεμένων οχημάτων και των έξυπνων αισθητήρων τους. Έτσι, θα αντλούνται συμπεράσματα για τον εκάστοτε δρόμο και θα γίνονται προτάσεις βελτίωσής του, ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα.

Αναλυτικότερα, θα καταγράφονται για παράδειγμα τα σημεία που ενεργοποιήθηκε το σύστημα ABS, ή τα σημεία που έγινε απότομος ελιγμός. Όλα αυτά τα δεδομένα που συλλέγονται, θα παραδίδονται στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, στην Αγγλία. Εκεί θα γίνει η αξιολόγηση και θα καταγραφούν οι προτάσεις προς την εκάστοτε κυβέρνηση για αλλαγές στο οδικό δίκτυο.

Ελλάδα: Πολλά τα τροχαία ατυχήματα το μήνα της καραντίνας

Μέχρι στιγμής, ήδη 700 επιβατικά και εμπορικά οχήματα έχουν συνδεθεί με την πλατφόρμα και έχουν αντλήσει τα πρώτα δεδομένα από τους δρόμους. «Σύντομα κάθε νέο όχημα θα είναι συνδεδεμένο. Βλέπουμε αυτό το γεγονός ως μία ευκαιρία να μειώσουμε τα περιστατικά στους δρόμους και να σώσουμε ζωές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jon Scott, επικεφαλής του έργου από την Ford Mobility.