Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πετρελαιοκινητήρων στον κόσμο βρίσκεται στο Tremery της Γαλλίας και ανήκει στον όμιλο Stellantis. Σύμφωνα με το Reuters ο νέος κολοσσός που δημιουργήθηκε από την ένωση του PSA Groupe και της FCA Automobiles, έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες που θα μετατρέψουν αυτό το υπερ-εργοστάσιο από μονάδα παραγωγής κινητήρων diesel σε εργοστάσιο για ηλεκτρικούς κινητήρες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, η παραγωγή στο Tremery που βρισκόταν για τα ηλεκτρικά μοτέρ το 2020 στο 10% επί του συνόλου ή 90.000 μονάδες αν προτιμάτε, θα διπλασιαστεί φέτος στους 180.000 ηλεκτροκινητήρες. Απώτερος στόχος να φτάσει η ετήσια παραγωγή στα 900.000 ηλεκτρικά μοτέρ έως το 2025, ένα νούμερο που βρίσκεται λίγο πάνω από το μισό της δυναμικότητας του συγκεκριμένου εργοστασίου.
Η αλλαγή στην παραγωγή του γαλλικού εργοστασίου δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τις μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν μέρος αυτή τη στιγμή στον κόσμο των τεσσάρων τροχών και σε αυτή τη νέα φάση εξηλεκτρισμού που έχει μπει με μεγαλύτερο “θύμα” μεταξύ των κινητήρων εσωτερικής καύσης, τους diesel.
Μετά και το “dieselgate” του 2015 και σε συνδυασμό με τα μέτρα της Ε.Ε. για την προώθηση πιο καθαρών μέσων μετακίνησης, η ζήτηση για κινητήρες diesel, που κυριαρχούσαν πριν από μερικά χρόνια στην Ευρώπη σε πωλήσεις, έχει μειωθεί δραματικά. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το 2020 και για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία, τα ηλεκτρικά και εξηλεκτρισμένα μοντέλα ξεπέρασαν σε ταξινομήσεις εκείνα που έφεραν μοτέρ πετρελαίου. (Διαβάστε περισσότερα γι’ αυτό εδώ).
Οι αλλαγές στα εργοστάσια που πραγματοποιούνται και από άλλους κατασκευαστές θα φέρει κοντά μας πιο “καθαρά” αυτοκίνητα, θα οδηγήσει όμως και χιλιάδες προσωπικό στην πόρτα της εξόδου. Οι ηλεκτρικοί κινητήρες είναι σαφώς πιο απλοί κατασκευαστικά και παράγονται πιο εύκολα από τα θερμικά μοτέρ, ενώ στο μέλλον θα δούμε και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο εργατικό δυναμικό που φέρει τεχνογνωσία γύρω από τα μοτέρ εσωτερικής καύσης, το οποίο ουσιαστικά θα βρεθεί χωρίς πεδίο εργασίας. Πολλοί κατασκευαστές ήδη μετεκπαιδεύουν μέρος του προσωπικού τους σε αυτή την μετάβαση προς τον εξηλεκτρισμό, χωρίς παράλληλα να ανανεώνουν τις θέσεις όλων εκείνων που βγαίνουν σε σύνταξη.
Πηγή: Reuters