Καθημερινά, στους δρόμους καταγράφονται εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα. Όσο άσχημη κι αν είναι μία τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα βήματα που θα ακολουθήσουμε. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές οι ενέργειες, είναι πολύ σημαντικό να τις γνωρίζουμε, ώστε εκείνη την στιγμή να μην μας κυριεύσει ο πανικός.
Η πρώτη και ίσως σημαντικότερη ενέργεια που θα πρέπει να γίνει είναι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σε περίπτωση που τα εμπλεκόμενα οχήματα δεν βρίσκονται σε ασφαλές σημείο, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε προειδοποιητικό τρίγωνο στην προβλεπόμενη απόσταση. Έτσι, θα είναι ορατό σε άλλους χρήστες του δρόμου. Αν υπάρχει χαμηλή φωτεινότητα στην περιοχή, καλό είναι να φορέσουμε και ένα ανακλαστικό γιλέκο (πρέπει πάντα να υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο). Σε περίπτωση που το τροχαίο είναι «ελαφρύ», υλικών ζημιών όπως ονομάζεται, μπορούμε να τα μετακινήσουμε μερικά μέτρα ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς. Καλό θα είναι, όμως, πριν την μετακίνηση, να τραβήξουμε μία φωτογραφία της αρχικής θέσης.
Κλήση στο 112 σε σοβαρές περιπτώσεις
Αν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός, σε καμία περίπτωση δεν μετακινούμε τα οχήματα και σπεύδουμε να καλέσουμε σε βοήθεια με μία κλήση στο 112. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσει το εκπαιδευμένο προσωπικό, αν μας δοθούν, και σε καμία περίπτωση δεν μεταφέρουμε τραυματίες, εκτός αν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.
Κλήση στην ασφαλιστική μας
Επόμενο βήμα είναι η επικοινωνία με την ασφαλιστική μας εταιρεία, είτε υπάρχει δική μας υπαιτιότητα, είτε όχι, ώστε να γίνει η καταγραφή του τροχαίου ατυχήματος. Μόλις έρθει ο υπάλληλος της ασφαλιστικής, οι οδηγοί των εμπλεκόμενων οχημάτων περιγράφουν τι συνέβη και συντάσσεται η δήλωση ατυχήματος. Οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών παίρνουν φωτογραφίες από τον χώρο του ατυχήματος και συντάσσεται το σχετικό διάγραμμα. Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως η ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια οχήματος και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Θα μας ζητηθούν από τον υπάλληλο της ασφαλιστικής που θα έρθει για την καταγραφή συμβάντος.
Πότε καλούμε την αστυνομία;
Η παρουσία της αστυνομίας δεν είναι απαραίτητη σε ελαφριά τροχαία ατυχήματα «υλικών ζημιών». Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να κληθεί. Αν στο τροχαίο ατύχημα υπάρχει τραυματισμός καλούμε και το «100». Αν αντιληφθούμε κάτι περίεργο, πχ. ο οδηγός του άλλου οχήματος δεν έχει δίπλωμα ή βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης, καλούμε την αστυνομία. Σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα καλούμε πάλι την αστυνομία για να καταγράψει το περιστατικό. Για την καταγραφή χρειάζεται το ανασφάλιστο όχημα να βρίσκεται στον τόπο του συμβάντος. Τέλος, καλούμε την αστυνομία και σε περίπτωση που ο οδηγος του άλλου οχήματος εγκαταλείψει το σημείο. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να καταγράψετε τον αριθμό κυκλοφορίας. Χρήσιμο είναι να παρατηρήσετε επίσης μάρκα, μοντέλο και χρώμα. Διαφορετικά αναζητήστε έναν αυτόπτη μάρτυρα!