Πατέντες κατοχυρώνονται καθημερινά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, άλλες πιο απλές και άλλες πιο περίπλοκες. Κατά την άποψή μου, οι πιο εντυπωσιακές είναι αυτές που ήταν απλές στην κατασκευή, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα εξαιρετικά χρήσιμες σε διάφορες εφαρμογές. Μία εξ’ αυτών είναι τα δεματικά Tie Wrap, μία απλή και πανέξυπνη “πατέντα” που, αν λατρεύετε να “σκαλίζετε” το παλιό σας αυτοκίνητο, σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει!
Τα δεματικά Ty-Rap είναι συνήθως πλαστικά και χρησιμοποιούνται για να δένονται κάθε λογής αντικείμενα. Σίγουρα τα έχετε συναντήσει ακόμα και σε τάσια τροχών, όπως για παράδειγμα στην φωτογραφία. Επίσης, μπορεί να έχετε δει παλιά αυτοκίνητα που ολόκληροι οι προφυλακτήρες στηρίζονται στο αμάξωμα με Ty-Rap. Είναι αναμφισβήτητα η αγαπημένη “πατέντα” του κάθε μάστορα, μιας και δίνει λύσεις σε προβλήματα που έδειχναν να είναι άλυτα.
Αρχικά, η πατέντα του Tie Wrap ξεκίνησε για το λεγόμενο “cable management”, δηλαδή το δέσιμο των καλωδίων μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει μία τάξη σε μηχανήματα με πολλά καλώδια, εξ’ ου και η ονομασία “Cable Ties”. Όλα ξεκίνησαν από τον Marcus C. Logan, ο οποίος το 1956 κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την πατέντα του. Ήταν υπάλληλος της εταιρείας ηλεκτρικών Thomas & Betts.
Κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Boeing για επαγγελματικούς λόγους, είδε τα πληγωμένα χέρια των μηχανικών, οι οποίοι προσπαθούσαν να τυλίξουν τεράστια καλώδια μεταξύ τους . Σκέφτηκε πως σίγουρα υπάρχει καλύτερος τρόπος και το απέδειξε, δημιουργώντας τα πρώτα Tie Wrap. Ήταν κατασκευασμένα από μέταλλο, ώστε να είναι πιο ανθεκτικά, αλλά ο τρόπος λειτουργίας ήταν ακριβώς ο ίδιος με τον σημερινό.
Κάπως έτσι, η έμπνευση του Tie Wrap γεννήθηκε μέσα στο εργοστάσιο της Boeing και σήμερα τα συναντάμε ακόμα στο συνεργείο της γειτονιάς. Εννοείται πως οι εφαρμογές του δεν περιορίζονται μόνο στην αυτοκίνηση, ενώ τα είδη είναι πολλά ανάλογα με την χρήση. Ενδεικτικά, υπάρχουν Tie Wrap διαφόρων μεγεθών, όπως πχ. βαρέου τύπου, αλλά και από διαφορετικά υλικά κατασκευής, όπως πλαστικό ή αλουμίνιο.