Η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε εργασίες διαγράμμισης κίτρινου χρώματος πλεγμάτων (yellow box) σε ισόπεδους κόμβους που έχουν ιδιαίτερα επιβαρυμένο κυκλοφοριακό φόρτο.
Δείτε επίσης: Δες πως λέγεται και πως διαβάζεται αυτό το αυτοκόλλητο στην πινακίδα
Τι είναι το “yellow box”;
Το κίτρινο πλέγμα που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα τοποθετείται σε κόμβους όπου εντοπίζεται κυκλοφοριακός φόρτος. Στη θέα του, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να μην σταματούν τα οχήματά τους επάνω στην συγκεκριμένη επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το γνωστό φαινόμενο που τα αυτοκίνητα ουσιαστικά μένουν εγκλωβισμένα στο κέντρο της διασταύρωσης λόγω κίνησης, εμποδίζοντας τους οδηγούς άλλων αυτοκινήτων που κινούνται στην κάθετη οδό.
Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί;
Κάθε οδηγός, ας έχει πράσινο φανάρι μπροστά του, πρέπει να σταματάει το αυτοκίνητό του πριν το πλέγμα, αν βλέπει ότι λόγω κίνησης θα αναγκαστεί να σταματήσει επάνω στο “yellow box”. Μόλις διαπιστώσει ότι υπάρχει ελεύθερος χώρος μετά το πλέγμα μπορεί να συνεχίσει την πορεία του, εφόσον εξακολουθεί να είναι αναμμένο το πράσινο φως. Σε πρώτη φάση, για τους οδηγούς θα υπάρχουν συστάσεις από τροχονόμους, ενώ σε δεύτερη φάση θα βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.
Δείτε επίσης: 3+1 συμβουλές για να κερδίσεις χρόνο στην κίνηση της πόλης
Κόμβοι που θα ακολουθήσουν:
Κόμβος Πολυτεχνείου – 26ης Οκτωβρίου (Δικαστήρια)
Κόμβος Πλατείας ΧΑΝΘ
Κόμβος 3ης Σεπτεμβρίου με Βασ. Γεωργίου και με Λεωφόρο Στρατού
Κόμβος Μοναστηρίου – Λαγκαδά- 26ης Οκτωβρίου
Κόμβος Εγνατίας – Δωδεκανήσου – Δημητρίου Καραολή
Κόμβος Πολυτεχνείου – Δωδεκανήσου – Σαλαμίνος
Κόμβος Σαλαμίνος – Κουντουριώτου και
Κόμβος Εγνατία – Αγγελάκη – Εθνικής Αμύνης (Συντριβάνι)