Διάβασα εδώ την είδηση ότι το Δημοτικό σχολείο Ολύνθου στη Χαλκιδική έκανε το αυτονόητο και κατασκεύασε στο προαύλιο του σχολείου το δικό του Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Αρχικά θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου σε όσους συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της ιδέας ενός μαθητή για πίστα ποδηλάτων.
Οι δάσκαλοι το πήγαν πολλά βήματα παραπέρα και δημιούργησαν Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής επαναλαμβάνω εντός του σχολείου.
Να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό.
Πριν από αρκετές 10ετίες δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλές πόλεις, Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, τα οποία όμως υπολειτούργησαν και τα περισσότερα έχουν εγκαταλειφθεί και χορταριάσει γιατί προέκυψαν ένα σωρό προβλήματα.
Για παράδειγμα, ότι συνήθως η απόσταση ήταν αρκετά μεγάλη από τα σχολεία οπότε ήταν απαραίτητη η μεταφορά με πούλμαν που σήμαινε οικονομικό κόστος, χρόνος και ευθύνες.
Έχω γράψει παλαιότερα σε άρθρο μου, πως όταν βρίσκομαι στη Ιταλία συνηθίζω να περιπλανιέμαι και να παρακολουθώ πως λειτουργούν τα σχολεία στη γειτονική χώρα σε κάθε δραστηριότητα τους.
Είχα ανακαλύψει σε πολλά από αυτά, πως ο χώρος του προαυλίου που τα παιδιά περνούν το διάλειμμά τους, είναι διαμορφωμένος σε Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Χωρίς καμία ιδιαίτερη κατασκευή, απλά ζωγραφισμένες στο έδαφος, πλατείες, διασταυρώσεις, διαβάσεις πεζών, φανάρια και ότι συναντά ο άνθρωπος στην καθημερινότητα του στους δρόμους.
Αποτέλεσμα, την ώρα που οι μαθητές του σχολείου κάνουν διάλειμμα, ασκούνται παίζοντας, το πολύ σοβαρό μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής. Μάλιστα γνωρίζουμε πολύ καλά ποσό πιο αποδοτική είναι η μάθηση σε συνδυασμό με το παιχνίδι.
Την μεγαλύτερη έκπληξη βέβαια την δοκίμασα όταν το 1999 βρέθηκα σε ένα ορεινό χωριουδάκι της Βόρειας Ιταλίας μια πραγματική αετοφωλιά, την Cembra (Τσέμπρα) της περιοχής Trentino-Alto Adidge με πληθυσμό 2.350 κατοίκων και το προαύλιο του σχολείου φιλοξενούσε ζωγραφισμένο ένα πλήρες Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Για μια ακόμη φορά τα συγχαρητήρια μου σε όσους συμμετείχαν και βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου Χαλκιδικής.
Εύχομαι το παράδειγμα τους να βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα, μήπως και καταφέρουμε να εξαφανίσουμε την παραβατικότητα και την αγένεια που ζούμε καθημερινά στους δρόμους της χώρας μας, αλλά και να περιορίσουμε τα τραγικά δυστυχήματα με κόστος ανθρώπινες ζωές και σοβαρούς τραυματισμούς.
Μας αξίζει καλύτερη τύχη για εμάς και τα παιδιά μας.
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε το video που ανέβασε το Δημοτικό Σχολείο στο κανάλι του.