Η χρήση πλαστικού στην κατασκευή νέων αυτοκινήτων αποτελεί, ειδικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, εκ των ων ουκ άνευ. Το χαμηλό βάρος, η ευελιξία στην παραγωγή πολύπλοκων σχημάτων και η δυνατότητα ανάμιξης με άλλα υλικά, αποτελούν πλεονεκτήματα που το έχουν καταστήσει δημοφιλές. Ένα ζήτημα που έχει προκύψει όμως, αφορά στο υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει το πλαστικό. Αυτό συμβαίνει καθώς η ανακύκλωση και η διαχείριση μετά το τέλος χρήσης του, του δεν είναι απλή υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, η FCA έχει αναπτύξει ένα μεγάλο ερευνητικό παρακλάδι, τα Global Material Labs.
Ο λόγος για 16 εξειδικευμένα ερευνητικά εργαστήρια, όπου περισσότεροι από 350 ερευνητές εξετάζουν τις δυνατότητες μετατροπής του πλαστικού, σε νέα συνθετικά υλικά. Τον τελευταίο καιρό, οι άνθρωποι της Fiat Chrysler Automobiles (FCA) έχουν εστιάσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς πλαστικών, τα οποία θα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Ήδη, σημαντικό ποσοστό από το πλαστικό που χρησιμοποιείται στα νέα οχήματα προέρχεται από καλλιέργειες ή μη βρώσιμα υπολείμματα που προκύπτουν από την επεξεργασία τροφών, όπως το κέλυφος από τα αμύγδαλα.
Ένα ακόμη βήμα σε αυτή την προσπάθεια από την FCA, είναι η χρήση υλικών που μειώνουν περαιτέρω τη συνολική μάζα πλαστικών στην παραγωγή εξαρτημάτων. Καθώς ένα σύγχρονο αυτοκίνητο περιλαμβάνει περισσότερα από 5 χιλιόμετρα καλωδιώσεων, η απλούστευση στη διαδικασία συναρμολόγησης και η χρήση πιο ελαφρών υλικών, γίνονται απαραίτητες.
Τέλος, η ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων και της αυτόνομης οδήγησης, συνιστούν ακόμη δύο παράγοντες που “σπρώχνουν” προς αυτή την κατεύθυνση. Η FCA έχει ήδη κάνει τα βήματα και σε αυτόν τον τομέα, όπως φαίνεται και από το concept car, Fiat Centoventi, που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Γενεύης και για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
Αν τα πολλά λόγια σας κούρασαν, δείτε αυτό το video, που μπορεί να λύσει αρκετές από τις απορίες σας