Κ.Ο.Κ.: Εσύ γνωρίζεις την διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο πινακίδες;

Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις την διαφορά ανάμεσα στις δύο πινακίδες κυκλοφορίας; Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε όταν την δούμε και τι λέει ο Κ.Ο.Κ.

Βρείτε μας στο

Από σήμερα στο “traction.gr” ξεκινάμε μία σειρά θεμάτων από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε το γεγονός πως υπέπεσε στην αντίληψή μας, ότι πολλοί οδηγοί εκεί έξω χρειάζονται φρεσκάρισμα γνώσεων. Και αυτό γιατί κάπου, κάπως, κάποτε διάβασαν τα… σήματα, πέρασαν στις εξετάσεις και από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια και οι γνώσεις τους έχουν ξεθωριάσει.

Δείτε επίσης: Πως δουλεύουν τα ταμπούρα στο αυτοκίνητο

Καλό είναι λοιπόν όλοι μας να φρεσκάρουμε λίγο τις γνώσεις μας, ξεκινώντας με αυτές τις δύο πινακίδες ρυθμιστικής κυκλοφορίας. Στην αριστερή πλευρά της εικόνας έχουμε ένα τρίγωνο με κόκκινο περίγραμμα και κίτρινο εσωτερικό. Στην δεξιά πλευρά έχουμε το γνωστό σε όλους μας STOP.

Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν έχουμε να κάνουμε με δύο πινακίδες που σημαίνει πως αν κάποια από αυτήν δούμε στον δρόμο μας θα πρέπει υποχρεωτικά να παραχωρήσουμε προτεραιότητα, στα οχήματα που κινούνται από στην άλλη οδό. Ποια είναι όμως η βασική διαφορά τους;

Η βασική διαφορά λοιπόν είναι πως στο τρίγωνο με την κορυφή προς τα κάτω έχουμε υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας, ενώ στο STOP έχουμε υποχρεωτική διακοπή πορείας. Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή απλώς παραχωρούμε προτεραιότητα, ενώ στην δεύτερη πρέπει να σταματήσουμε εντελώς το όχημά μας.

Ας δούμε όμως ακριβώς πως περιγράφεται από τον Κ.Ο.Κ. η ενέργεια που πρέπει να κάνουμε με κάθε σήμα ξεχωριστά.

Τρίγωνο: Υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας.Η πινακίδα αυτή σημαίνει οτι στον κόμβο προ του οποίου τοποθετούνται, οι οδηγοί πρέπει να παραχωρούν την προτεραιότητα στα οχήματα, τα οποία κινούνται στην άλλη οδό

STOP: Υποχρεωτική διακοπή πορείας. Η πινακίδα αυτή που τοποθετείται πριν από κόμβο σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος πριν από την είσοδο στον κόμβο και παραχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα τα οποία κινούνται στην οδό προς την οποία πλησιάζει. Η αυτή πινακίδα που τοποθετείται σε άλλα σημεία πλην κόμβου, σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος στη θέση της πινακίδας και μη εκ νέου εκκίνηση μέχρις ότου βεβαιωθεί ο οδηγός του ότι μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο.