Κάνναβη: Τι έδειξε νέα έρευνα για τη χρήση της από οδηγούς

Αυτή τη στιγμή, η χρήση ψυχαγωγική κάνναβης επιτρέπεται σε 11 Πολιτείες. Δείτε τι έδειξε μία νέα έρευνα σχετικά με την κάνναβη και τα θανατηφόρα τροχαία...

Βρείτε μας στο

Η κάνναβη είναι δυστυχώς ένα από τα “διασημότερα” ναρκωτικά, το οποίο σε κάποιες περιοχές είναι νόμιμο και μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει αν επηρεάζει την οδική μας ασφάλεια. Το πείραμα έγινε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον από το Ίδρυμα Ασφάλειας και Κυκλοφορίας.

Για να γίνει πιο κατανοητό το αποτέλεσμα της έρευνας, να ξεκαθαρίσουμε ότι στη συγκεκριμένη πολιτεία η χρήση κάνναβης είναι νόμιμη από το 2012. Έτσι, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα πριν και μετά την αλλαγή του νόμου. Έγινε, λοιπόν, κατηγοριοποίηση σε δύο ομάδες. Η πρώτη ήταν το «2008-2012», όπου η κάνναβη ήταν απαγορευμένη. Η δεύτερη ήταν το «2013-2017», όπου ο νόμος είχε αλλάξει και η χρήση ήταν νόμιμη.

Οι τιμές που προέκυψαν αποτυπώνουν το ποσοστό των οδηγών που ενεπλάκησαν σε τροχαία δυστύχημα και ήταν υπό την επήρεια τετραϋδροκανναβινόλης (THC). Αυτή είναι η ουσία που προκαλεί ψυχοδραστικές μεταβολές στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Βλέποντας τον πίνακα με τα αποτελέσματα, διαπιστώνει κανείς ότι το ποσοστό ανίχνευσης ήταν σχεδόν διπλάσιο τη δεύτερη πενταετία. Ο μέσος όρος της πρώτης πενταετίας υπολογίζεται στο 8,8%, ενώ της δεύτερης στο 18%. Σε πραγματικούς αριθμούς, αυτά τα ποσοστά μεταφράζονται σε 56 οδηγούς στην πρώτη περίπτωση και 130 στη δεύτερη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ασφάλειας και Κυκλοφορίας, David Yang, τονίζει ότι η έρευνα δεν αναφέρει πως η κάνναβη ήταν η αιτία του δυστυχήματος. Το συμπέρασμα είναι ότι η νομιμοποίηση της μαριχουάνας αύξησε το ποσοστό των θετικών σε THC οδηγών που εμπλέκονται σε θανατηφόρο ατύχημα.

Σήμερα η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη σε 11 Πολιτείες της Αμερικής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να εξεταστεί αν επηρεάζει την οδηγική συμπεριφορά.