Το συμβάν μεταξύ Sebastian Vettel και Lewis Hamilton, που έφερε ποινή 5 δευτερολέπτων στον Γερμανό και τη νίκη στον Βρετανό, είναι το πιο καυτό θέμα συζήτησης στο παγκόσμιο motorsport.
Για να έχουμε σφαιρική άποψη, ρωτήσαμε τον καθ’ ύλην αρμόδιο. Ο λόγος για τον Alex Fontana, Ελληνοελβετό οδηγό που διακρίνεται σε αγώνες πίστας στο εξωτερικό και στο παρελθόν έχει οδηγήσει μονοθέσιo F1 σε δοκιμές, τον οποίο είχαμε γνωρίσει μέσω της στήλης του TractioN Magazine, Διαπρεπείς Έλληνες.
Πρόθυμος όπως πάντα, ο Alex Fontana, που χθες σχολίαζε τον αγώνα για λογαριασμό της ελβετικής τηλεόρασης, μας είπε:
“Κατά τη γνώμη μου, η ποινή δεν ήταν δίκαιη. Γνωρίζω πως οι αγωνοδίκες κοιτούσαν το βιβλίο των κανονισμών, που λέει ότι αν χρειαστεί να ξαναβρεθείς στην πίστα, πρέπει να το κάνεις με ασφάλεια χωρίς να βρεθείς στην αγωνιστική γραμμή. Όμως, αν δούμε το onboard του Vettel και κοιτάξουμε τα χέρια και το κράνος του, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όταν υπάρχουν τέτοιες αναπηδήσεις στο γρασίδι και έχεις 800 ίππους, οι νόμοι της φυσικής θα σε σπρώξουν στην εξωτερική. Λόγω της δύναμης θα έχεις υπερστροφή. Οπότε, μπορείτε καθαρά να δείτε πως επέστρεψε από το γρασίδι, είχε υπερστροφή. Αφού την διόρθωσε και εκείνη τον έσπρωξε κυρίως προς τα δεξιά, τότε κοίταξε τον καθρέφτη του”.
“Ναι, όντως ο Lewis (Hamilton) έπρεπε να κόψει λίγο. Είχε αρκετό χώρο να βρεθεί στην εσωτερική, όμως ήταν πιθανό να υπάρξει επαφή, οπότε άφησε το γκάζι. Αν έστριβε προς τα αριστερά, πιθανώς να είχε περάσει ή να είχε βρεθεί πλάι-πλάι. Συνήθως, αυτό κάνεις όταν ένας οδηγός “κόβει την πίστα” και γνωρίζεις ότι με βάση τη φυσική, θα βρεθεί στην εξωτερική. Προσπαθείς να αλλάξεις γραμμή για να έχεις καλύτερη γραμμή στην εσωτερική”.
“Γνωρίζω πως το να δίνω συμβουλές σε έναν 5 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή φαίνεται ανόητο και πιθανότατα, αν μπορούσε θα το είχε κάνει. Πιθανώς προσπάθησε να πάει δεξιά γιατί θεώρησε πως θα είχαν ήδη βρεθεί πλάι-πλάι στην έξοδο των στροφών. Οπότε, πιθανώς να θεώρησε πως “εκείνος πάει πιο αργά στο γρασίδι, εγώ θα πάω στην κανονική γραμμή και θα βρεθούμε δίπλα-δίπλα όταν επιστρέψει στην πίστα”. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε καθώς ο Vettel κινήθηκε πολύ γρήγορα. Όταν βρέθηκε στη δεξιά μεριά, δεν υπήρχε άλλος χώρος πια και αυτό ήταν. Αν ο Hamilton ήταν ελάχιστα πιο πίσω, πιθανότατα θα είχε πάει απευθείας αριστερά και πιθανώς, θα είχε κερδίσει μια θέση”.
“Όμως, μπορούμε να συζητήσουμε και για τον Ricciardo, ο οποίος έκανε εξαιρετικό αγώνα. Στην ευθεία έκανε δεξιά-αριστερά και ο Bottas έπρεπε να αφήσει εντελώς το γκάζι, δύο φορές. Δεν υπήρξε ποινή για αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ricciardo γνώριζε πού βρισκόταν ο Bottas, ενώ ο Vettel προσπαθούσε να κρατήσει το αυτοκίνητό του σε ευθεία”.
“Πιστεύω πως με την απόφασή τους, οι αγωνοδίκες κατέστρεψαν μια ωραία μάχη. Επιπλέον, αν θέλεις να δώσεις μια τέτοια ποινή, 5 δευτερολέπτων, μπορείς απλά να πεις στον Vettel ότι πρέπει να μειώσει το ρυθμό του και να αφήσει τον Hamilton να περάσει. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε μια ωραία μάχη, καθώς με την μεγάλη τελική ταχύτητα της Ferrari στην ευθεία, ο Vettel θα μπορούσε να παλέψει. Ο Hamilton γνώριζε ότι θα κέρδιζε αν η διαφορά έμενε εντός 5 δευτερολέπτων. Αν και δήλωσε ότι θέλησε να κερδίσει εντός πίστας, θεωρώ πως προσπάθησε να κερδίσει σε δύο στροφές, όταν βρέθηκε αρκετά κοντά. Δεν προσπάθησε όμως όσο σκληρά θα προσπαθούσε πριν. Αυτό κατέστρεψε ολοκληρωτικά τον αγώνα”.
“Δεν είμαι οπαδός ούτε της Ferrari ούτε της Mercedes, στην Ελβετική τηλεόραση προσπαθούμε πάντοτε να παραμείνουμε ουδέτεροι. Όμως σε αυτή την περίπτωση οι αγωνοδίκες έκαναν υπερ-ανάλυση του σπορ, καταστρέφοντας τις πραγματικές στιγμές πάθους που βιώνουμε”.
Who is who: Ο Alex Fontana γεννήθηκε το 1992 στο Lugano της Ελβετίας, από Ελβετό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Έκανε καρτ για πρώτη φορά σε ηλικία 3,5 ετών στη Ρόδο, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα σε ηλικία 8 ετών. Έκτοτε έχει ακολουθήσει μια μεγάλη και σημαντική διαδρομή σε αγώνες καρτ, μονοθεσίων και αυτοκινήτων πάντα σε πίστα, που σήμερα τον έχει φέρει να είναι εργοστασιακός οδηγός της Kia Motors στο Κινεζικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (CTCC) και να συμμετέχει στον κορυφαίο θεσμό αγώνων αντοχής Blancpain GT Series. Έχει υπάρχει μέλος της ακαδημίας της Lotus, όταν και οδήγησε μονοθέσιο F1 της ομάδας. Επιπλέον, έχει δοκιμάσει αυτοκίνητα μεγάλων πρωταθλημάτων τουρισμού όπως το DTM.
Δείτε το video με την επίμαχη στιγμή (Σημείωση: Για να δείτε το video, πατήστε στο σχετικό σημείο εντός του πλαισίου και έπειτα, στην επισήμανση “Παρακολουθήστε στο Youtube”)