Δοκιμή Mazda3 2.0 Skyactiv-X M Hybrid 180 PS Auto (+video)

Η νέα γενιά του Mazda 3 έφερε νέα επίπεδα ωριμότητας σε όλους τους τομείς για το hachback των Ιαπώνων που δεν φοβάται τον ανταγωνισμό από όπου και αν έρχεται.

Βρείτε μας στο
Mazda3 δοκιμή traction test 2020

Αν μη τι άλλο η Mazda είναι μια από εκείνες τις εταιρίες που παρά το μικρό σχετικά μέγεθος της έχει δημιουργήσει στο παρελθόν μοντέλα που έχουν κάνει χιλιάδες κόσμου να πίνει νερό στο όνομα της κερδίζοντας τον σεβασμό ακόμη και εκείνων που δεν δηλώνουν φαν της. Το ίδιο θέλει να κάνει και με την καινούρια γενιά τον μοντέλων της και ακόμη περισσότερο με το νέο Mazda3 το μοντέλο που τοποθετείται στη νευραλγική μικρομεσαία κατηγορία. Το δοκιμάζουμε στην έκδοση με το δίλιτρο μοτέρ των 180 ίππων και το αυτόματο εξάρι κιβώτιο και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ξεχωρίζει από μακριά
Η νέα γενιά των Mazda, τα οποία σχεδιάζονται υπό τη φιλοσοφία Kodo της ιαπωνικής εταιρίας, έχουν δύο χαρακτηριστικά που επιθυμούν όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν στην κατοχή τους ένα ξεχωριστό σχεδιαστικά αυτοκίνητο. Το πρώτο είναι η ισχυρή οικογενειακή “ταυτότητα” που είναι εμφανής από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο μοντέλο της γκάμας των Ιαπώνων και αυτό γίνεται αντιληπτό και από απόσταση. Με λίγα λόγια εύκολα εντοπίζεις με σιγουριά ένα καινούριο Mazda στο δρόμο.

Το δεύτερο είναι ότι η φιλοσοφία Kodo έχει προσεχτεί και εφαρμοστεί σε κάθε μοντέλο ξεχωριστά ανάλογα με τις “ανάγκες” της κατηγορίας του, με το Mazda 3 να είναι ίσως η καλύτερη απόδειξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το 3άρι έχει κερδίσει ουκ ολίγα και σημαντικά διεθνή σχεδιαστικά βραβεία τα οποία και οφείλει στην αρμονία με την οποία συνδυάζει τους όγκους του αλλά και τον διακριτικό δυναμισμό και στιβαρότητα που εμπνέει με τις γραμμές του, είτε κινείται είτε μένει στατικό. Αναμφίβολα το Mazda 3 είναι ένα κομψά δυναμικό hatchback που έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα, τη στιγμή μάλιστα που τοποθετείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατηγορία με πανίσχυρο ανταγωνισμό από κάθε άποψη. Κύριο σημείο διαφοροποίησης του είναι οι “χυτές” ρέουσες επιφάνειες με τις απαλές καμπύλες και οι ακμές που έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ώστε να το κάνουν να δείχνει σύγχρονο και ξεχωριστό αλλά την ίδια στιγμή και ικανό να αντέξει το τεστ του χρόνου.

Έμφαση στην ποιότητα και την εργονομία
Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το σκουρόχρωμο εσωτερικό που δεν προσπαθεί να σαγηνέψει τον παρατηρητή με περιττά στοιχεία εντυπωσιασμού απευθυνόμενο σε εκείνους που δίνουν βάση στην ουσία. Η σχεδίαση του ταμπλό είναι μοντέρνα και λιτή και θυμίζει έντονα σπορ αυτοκίνητο χάρη στην οδηγοκεντρική προσέγγιση των Ιαπώνων. Μέχρι και η οθόνη των 8,8 ιντσών του συστήματος πολυμέσων με τα όμορφα και λιτά γραφικά -σημειωτέον δεν είναι αφής- έχει μια ελαφριά κλίση προς τον οδηγό. Το εν λόγω σύστημα ελέγχεται άνετα και γρήγορα από το μεγάλο πιεζοπεριστροφικό χειριστήριο που βρίσκεται πίσω από τον επιλογέα του κιβωτίου και πλαισιώνεται από μεγάλα κουμπιά που σε παραπέμπουν γρήγορα σε βασικά μενού και υπομενού, όπως είναι το σύστημα πλοήγησης ήτα μέσα αναπαραγωγής. Σε γενικές γραμμές ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να συνηθίσετε τις θέσεις και τις λειτουργίες των κουμπιών και των χειριστηρίων στο εσωτερικό του Mazda 3 είναι λίγος και απόλυτα λογικός χωρίς παράλληλα να απαιτείται κόπος από μέρους σας. η θέση οδήγησης έχει σπορ προεκτάσεις και είναι πολύ καλή καλή για τα μέτρα της κατηγορίας ενώ βοηθά τον οδηγό να νιώσει άνετα στο τιμόνι του hatchback της Mazda από την πρώτη στιγμή παρόλο που το εύρος ρύθμισης για το ύψος του τιμονιού είναι περιορισμένο.

Εργονομικά τα όποια ατοπήματα εντοπίζονται στην περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω λόγω της σχεδίασης που επιβάλλει μικρές γυάλινες επιφάνειες. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα αφού τα μάτια του οδηγού έρχονται να συμπληρώσουν τα συστήματα υποβοήθησης του Mazda 3 με το πλούσια εξοπλισμένο μοντέλο της δοκιμής να φέρει κάμερα οπισθοπορείας αλλά και σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου. Η καλοσχεδιασμένη καμπίνα “συμπληρώνεται” και από την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής με τη συναρμογή και το φινίρισμα των υλικών να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και να δικαιολογεί τα χρήματα που καλείται να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος. Αναφορικά με τους χώρους το Mazda 3 μπορεί να εξυπηρετήσει τέσσερα άτομα κανονικού μεγέθους με τον χώρο για τα κεφάλια των πίσω να παρουσιάζεται ελαφρώς περιορισμένος για εκείνους που ξεπερνούν τα 1,8 μ. σε ύψος, χωρίς όμως να ενοχλεί. Πίσω θα κάτσει και τρίτο άτομο, με περισσότερες παραχωρήσεις από τους άλλους δύο, με τον χώρο αποσκευών στα 358 λίτρα να χαρακτηρίζεται απλά ικανοποιητικός για το Mazda 3 που έχει μήκος 4.460 χλστ., πλάτος 1.795 χλστ. και ύψος 1.435 χλστ. και μεταξόνιο στα 2.725 χλστ.

“Σβέλτο” μοτέρ και οικονομικό
Η πρώτη επαφή μου με τον δίλιτρο ατμοσφαιρικό 4κύλινδρο και 16βάλβιδο κινητήρα ήταν κατά τη δοκιμή του CX-30, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. Η νέα hi-tech γενιά Skyactiv κινητήρων της ιαπωνικής εταιρίας, που προσπαθεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των μοτέρ βενζίνης με εκείνα των diesel -πολιτισμένη λειτουργία, αυξημένη ατμοσφαιρική ισχύς και χαμηλή κατανάλωση- βρίσκει στο “πρόσωπο” του Skyactiv-X των 180 ίππων και 224 Nm την κορυφαία μέχρι στιγμής έκφραση της.

Ο δίλιτρος κινητήρας διακρίνεται για την ήσυχη και ιδιαίτερα πολιτισμένη λειτουργία του σε όλο το φάσμα των στροφών με την κλιμάκωση της παραγόμενης ισχύος να γίνεται προοδευτικά μέχρι σχεδόν και τον κόφτη και να είναι τυπική για καλό ατμοσφαιρικό σύνολο. Συνδυάζεται επίσης με μικρό ηλεκτρικό κινητήρα-γεννήτρια που υποβοηθά στις εκκινήσεις, ενώ αποθηκεύει ρεύμα στη μικρή μπαταρία 24 V του συστήματος με την ενέργεια να αξιοποιείται ποικιλοτρόπως.

Η συνεργασία του μοτέρ με το αυτόματο κιβώτιο είναι υποδειγματική με το τελευταίο να περνά σχεδόν απαρατήρητο όταν αλλάζει σχέσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων. Στη σημερινή εποχή του turbo η απόδοση ενός δίλιτρου ατμοσφαιρικού συνόλου δεν αποκλείεται να ξενίσει αρκετούς λόγω της απουσίας του φουσκώματος της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Σε αυτό το φάσμα το μοτέρ της Mazda προτάσσει την υποδειγματική του ελαστικότητα και σου δείχνει ότι πρέπει να ανεβάσεις ψηλά τις στροφές για να απολαύσεις τα χαρίσματα του. Η Mazda ανακοινώνει 0-100 χλμ./ώρα σε 8,6 δευτερόλεπτα για την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο και τελική 216 χλμ./ώρα, αλλά και μέση κατανάλωση (με 18άρες ζάντες) 6,2 λίτρα/100 χλμ.

Αναφορικά με την κατανάλωση, η μέση τιμή της κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν 7,4 λίτρα/100 χλμ., μια τιμή εξαιρετική για δίλιτρο ατμοσφαιρικό σύνολο με ονομαστική απόδοση 180 ίππων. Μάλιστα η κατανάλωση γίνεται εντυπωσιακά μικρή αν είστε πιο προσεκτικοί με το γκάζι αφού μπορεί να δείτε μέση τιμή ακόμη και κάτω από τα επτά λίτρα εφόσον οδηγείτε με στόχο την οικονομία.

Πολιτισμένο και “ανήσυχο” μαζί
Στο δρόμο το Mazda 3 με τον δίλιτρο Skyactiv-X κινητήρα και το αυτόματο κιβώτιο είναι ακομη περισσότερα πράγματα από αυτά που υπόσχεται η σχεδίαση του. Τα επίπεδα θορύβου βρίσκονται πολύ χαμηλά εντός της καμπίνας ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που βλέπετε στο αναλογικό ταχύμετρο, που παρουσιάζεται στην οθόνη του πίνακα πληροφοριών, ή στο σωστά τοποθετημένο Head up Display. To HUD παρέχει επίσης πληροφορίες για το σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου αλλά και για το σύστημα πλοήγησης και έτσι δεν χρειάζεται να παίρνετε τα μάτια σας από το δρόμο.

Οι Ιάπωνες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά με την λειτουργία της ανάρτησης και παρά τους τροχούς των 18 ιντσών μόνο οι μεγάλες και κοφτές ανωμαλίες θα καταφέρουν να περάσουν στη καμπίνα του 3. Παράλληλα η ανάρτηση ελέγχει πολύ αποτελεσματικά τις κλίσεις και μπορεί να συνοδεύσει χωρίς αντιρρήσεις τις όποιες ορέξεις του οδηγού για σπορ οδήγηση. Τα περιθώρια πρόσφυσης είναι πολύ υψηλά, το τιμόνι είναι άμεσο και παρέχει ικανό όγκο πληροφοριών, ενώ το ιδιαίτερα πολιτισμένο κιβώτιο που ανεβάζει και κατεβάζει σχέσεις σχεδόν χωρίς να γίνεται αντιληπτό, τα καταφέρνει και σε αυτό το πεδίο, αν και θα μπορούσε να είναι λίγο πιο γρήγορο στη σπορ οδήγηση, ενώ πιο μεγάλα θα μπορούσαν να είναι και τα paddles στο τιμόνι για τις αλλαγές των σχέσεων.

Στο τιμόνι του Mazda 3 θα κινηθείτε πολύ γρήγορα χωρίς να προσπαθείτε ή να νιώθετε ότι πιέζεστε. Αποτέλεσμα η πρώτη προειδοποίηση να έρχεται από τον ήχο των ελαστικών στις στροφές και όχι από κάποια τάση του αυτοκινήτου να ανοίξει την τροχιά του. Το πλαίσιο του ιαπωνικού hatchback είναι ανάμεσα στα καλύτερα της κατηγορίας και τα ηλεκτρονικά του συστήματα λειτουργούν επίσης ιδιαίτερα αποδοτικά, ενώ τα φρένα ενισχύουν τη διάθεση του οδηγού με την αίσθηση αλλά και τη δύναμη που προσφέρουν.

Στον αυτοκινητόδρομο η ευθυβολία του Mazda 3 είναι χαρακτηριστική, όπως και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου στη καμπίνα. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση αλλά και το εξαιρετικό ηχοσύστημα της Bose που έφερε η έκδοση της δοκιμής ,το δίλιτρο 3άρι Mazda μπορεί να παίξει κάλλιστα και το ρόλο του GT προσφέροντας άνεση και στις μεγαλύτερες αποστάσεις.

Με τη νέα γενιά του Mazda 3 η ιαπωνική εταιρία έκανε ένα ολοκληρωμένο… άλμα παρουσιάζοντας ένα hatchback με premium χαρακτηριστικά και αντίστοιχη τιμή. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο, είναι προσεγμένο στις λεπτομέρειες αλλά και στον οδηγικό του “χαρακτήρα” και έχει τα φόντα να βάλει δύσκολα και στα premium μοντέλα της μικρομεσαίας κατηγορίας. Με το δίλιτρο μοτέρ των 180 ίππων οι τιμές για το Mazda 3 ξεκινούν από τα 27.640 ευρώ για την πλούσια εξοπλισμένη έκδοση GT και από τα 30.765 ευρώ για την ίδια έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο των έξι σχέσεων.

Δείτε την Ινώ και τον Μάνο Στεφανή να μας παρουσιάζουν το νέο Mazda 3 στο ακόλουθο video.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr