Στην εποχή των smartphones και των ενσωματωμένων GPS, πολλοί οδηγοί θεωρούν πλέον την πλοήγηση μέσα στο αυτοκίνητο δεδομένη. Δεν ήταν όμως έτσι πάντοτε η οδήγηση… Η Honda ανέπτυξε ένα σύστημα πλοήγησης το 1981 – 14 χρόνια πριν το GPS κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του, που ήταν πλήρως λειτουργικό και το πρώτο που τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο παραγωγής προς εμπορική διάθεση. Το όνομα αυτού Honda Electro Gyrocator!
Διαβάστε ακόμη: Όταν οι Ιάπωνες της Nissan υποκλίθηκαν στους Έλληνες
Το αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε ήταν το Honda Accord αλλά και το Honda Vigor του 1981. Δεν ήταν όμως GPS, αφού τα GPS χρησιμοποιούν δορυφόρους και με την ευρύτερη έννοια του όρου στην σύγχρονη μορφή τους δίνουν φωνητικές εντολές και οπτικοποιημένες οδηγίες. Το Electro Gyrocator της Honda βασίστηκε στην αδρανειακή τεχνολογία πλοήγησης με χρήση αισθητήρων γυροσκοπίου και χιλιομέτρων.
Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα στο Honda NSX – Τρεις δεκαετίες ιαπωνικής τελειότητας
Η θέση του οχήματος αντιπροσωπεύεται από μια κινούμενη κουκκίδα σε μια οθόνη καθοδικών ακτίνων 15 εκατοστών, με διαφανή φύλλα οδικών χαρτών που επικαλύπτουν την οθόνη για να δείξουν στον οδηγό το σημείο στο οποίο βρίσκεται το αυτοκίνητο. Η οθόνη τοποθετούνταν το ταμπλό του αυτοκινήτου.
Έτσι, ο οδηγός μπορεί να μην έβλεπε οδηγίες και να μην άκουγε φωνητικές εντολές, είχε όμως μία ξεκάθαρη εικόνα της θέσης του οχήματος, μέσω μιας στρογγυλής κουκίδας, επάνω στον χάρτη ενώ η κατεύθυνση του οχήματος εμφανιζόταν στην άκρη.
Η Honda ανέπτυξε μια σειρά συσκευών για να φτιάξει το Electro Gyrocator, συμπεριλαμβανομένου ενός γυροσκοπίου αερίου. Όταν το όχημα κινείται ευθεία, το ήλιο πλήττει και τα δύο καλώδια εξίσου, διατηρώντας τα στην ίδια θερμοκρασία. Όταν το όχημα στρέφεται, η ροή του ήλιου αποκλίνει για να παράγει μια διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο καλωδίων. Ένας υπολογιστής στην συνέχεια μπορούσε να ανιχνεύσει αυτή τη διαφορά και να την μεταφράσει σε κατευθυντικές πληροφορίες. Οι μηχανικοί της Honda σχεδίασαν και κατασκεύασαν τον υπολογιστή καθώς και το λειτουργικό του συστήματος.
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από έναν αισθητήρα ταχύτητας συνδεδεμένο στο κιβώτιο ταχυτήτων, ο υπολογιστής 16-bit υπολόγιζε τη θέση και την κατεύθυνση του ταξιδιού του αυτοκινήτου, με σύντομα χρονικά διαστήματα μεταξύ των υπολογισμών. Τα υπολογισθέντα αποτελέσματα καταγράφονταν σε έναν πίνακα δεδομένων, επιτρέποντας στην οθόνη να μεγεθύνει, να μειώνει και να περιστρέφει τις εικόνες που εμφανίζονται, με το πάτημα ενός κουμπιού.
Εκείνη την εποχή δεν ήταν πρακτικό για τον ενσωματωμένο υπολογιστή να αποθηκεύσει όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για ψηφιοποιημένους χάρτες, οπότε η Honda (δεν είχε αρκετή μνήμη τότε) και έτσι η Honda χρησιμοποίησε “διάφανους χάρτες” για το σύστημα τους οποίους ο οδηγός επέλεγε αναλόγως της διαδρομής. Η αδρανειακή πλοήγηση προφανώς δεν ήταν τόσο ακριβής όσο το GPS, αλλά ο οδηγός μπορούσε να προσαρμόσει χειροκίνητα τη θέση και τη γωνία του χάρτη αλλά και τη θέση της κουκκίδας (του αυτοκινήτου του δηλαδή) επάνω στον χάρτη.
Το συγκεκριμένο σύστημα πλοήγησης διέθετε πολλά διπλώματα ευρεσυτεχνίας ενώ ο Tsuneo Takahashi , ερευνητής της Honda κατά την ανάπτυξη του συστήματος, βραβεύτηκε το 2013 “για την πρωτοπορία στην ανάπτυξη της τεχνολογίας πλοήγησης στα αυτοκίνητα”.
Το Electro Gyrocator αποτελούσε προαιρετικό εξοπλισμό και κόστιζε τότε περίπου το 1/4 των χρημάτωνω του αυτοκινήτου (σε σημερινά χρήματα περίπου 5.000 ευρώ)
Το Honda Electro Gyrocator έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο σύστημα πλοήγησης στον κόσμο βασιμσμένο σε χάρτη και συνέβαλε στην πρόοδο των συστημάτων πλοήγησης για αυτοκίνητα.
Πιο κάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση στο video από το σύστημα της Honda.