Τα φανάρια έχουν μείνει σχεδόν απαράλλαχτα αναφορικά με τη σχεδίαση τους, σε όλο τον κόσμο, εδώ και δεκαετίες, αφού εξακολουθούν να εκπληρώνουν το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν. Μήπως όμως πλησιάζει η στιγμή να δούμε στους δρόμους ένα νέο σχέδιο “έξυπνων” φαναριών που μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο στη σωστή ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους αλλά και να συμβάλλει περαιτέρω στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας;
Διαβάστε επίσης: Ρομπότ στη θέση των οδηγών δοκιμών εξέλιξης (+video)
Η πρόταση γι’ αυτό το νέο concept που βλέπετε στις οθόνες σας μας έρχεται από το studio σχεδιασμού του Ρώσου Art Lebedev, σε συνεργασία με το Κέντρο Βιομηχανικού Σχεδιασμού UOMP. Πρόκειται επί της ουσίας για μια έγχρωμη matrix οθόνη, η οποία προβάλλει ακόμη και σχήματα, δίνοντας έτσι λύση και στους οδηγούς με αχρωματοψία. Πέρα από τις βασικές, η οθόνη-φανάρι μπορεί να προβάλλει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, ενώ κάνει ευκολότερη την ενημέρωση των οδηγών σε περίπλοκες διασταυρώσεις. Ο Ρώσος προτείνει μάλιστα και ένα δεύτερο φανάρι σε τετράγωνο σχήμα, το οποίο θα μπορούσε να προβάλλει και πινακίδες, αν κάτι τέτοιο είναι επιτακτικό.
Στη σχεδίαση του φαναριού μπορεί να ενσωματωθεί κάμερα, επεξεργαστής και 5G συνδεσιμότητα για ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά και αισθητήρες που μετρούν θερμοκρασία, ποιότητα αέρα, ακόμη και επίπεδα ηχορύπανσης!
Διαβάστε επίσης – Κώστας Στεφανής: Ελέγχοντας το αυτοκίνητο με τη σκέψη (+videos)
Προς το παρόν ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας για την εφαρμογή έξυπνων φαναριών στους δρόμους όλου του κόσμου είναι το σημαντικά υψηλότερο κόστος τους, αφού πρόκειται επί της ουσίας για οθόνες που “συνοδεύονται” από υλισμικό που τους επιτρέπει να παρουσιάζουν πληροφορίες ποικιλοτρόπως. Αρκετά πιο πολύπλοκες δηλαδή κατασκευές σε σχέση με το παραδοσιακό φανάρι που όλοι γνωρίζουμε.
Όπως και να έχει η στιγμή που ένας τέτοιος νέος τύπος φαναριού θα κάνει και επίσημα την εμφάνιση του και αυτό που μένει να δούμε είναι το πότε.