Νέο Skoda 1203 concept van με έμπνευση από το παρελθόν

Πώς θα ήταν το Skoda 1023 σήμερα; Αυτό σκέφτηκε ο Τσέχος σχεδιαστής της Skoda Daniel Hájek πριν ξεκινήσει και ιδού τα αποτελέσματα.

Βρείτε μας στο
Skoda 1023 concept van
Skoda 1203 concept van

Μπορεί να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά το Skoda 1203 ήταν το van που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην Τσεχοσλοβακία τον αιώνα που μας πέρασε. Παρουσιάστηκε το 1968, πάνω του βασίστηκαν δεκάδες εκδόσεις (από τα ασθενοφόρα της χώρας μέχρι και… νεκροφόρες) και έμεινε στην παραγωγή μέχρι και τα μέσα της 10ετίας του ’90.

Διαβάστε επίσης – Skoda: 115 χρόνια παραγωγής στη Mlada Boleslav

Η σχεδιαστική “αναζήτηση” του 31χρονου Hájek, που μεγάλωσε έχοντας στην οικογένεια του ένα 1203, αποτελεί μέρος της σειράς “Icons get a Makeover” της Skoda, μια σειράς από concepts που παίρνουν την έμπνευση τους από εμβληματικά μοντέλα των Τσέχων.

Όπως εξηγεί και ο ίδιος ο Hájek, στο “αναγεννημένο” Skoda 1203 δεν προσπάθησε να ενσωματώσει αναγκαστικά ρετρό στοιχεία στη σχεδίαση του. Αυτό που προσπάθησε να κάνει κυρίως ήταν να φανταστεί πώς θα ήταν το van της Skoda αν σχεδιαζόταν σήμερα. Τα ρετρό σχεδιαστικά στοιχεία πιο έντονα την εμφάνιση τους στο λιτό εσωτερικό, ενώ εξωτερικά το νέο concept θυμίζει σε κάποια σημεία το αυθεντικό -σχεδίαση του ρύγχους και των εμπρός φωτιστικών σωμάτων- αν και σαν σχέδιο “στέκεται” μόνο του.

Διαβάστε επίσης: Καθίσματα. Παρόν vs παρελθόν σε σχεδίαση και ασφάλεια

Σε αυτή τη σύγχρονη εκδοχή του, το Skoda 1203 concept είναι ένα σύγχρονο camper van με πτυσσόμενη οροφή που βασίζεται στο πάτωμα του VW Transporter. Από το λιτό εσωτερικό του απουσιάζει η οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων με τον οδηγό να χρησιμοποιεί τη δική του έξυπνη συσκευή για τον συγκεκριμένο σκοπό. Να σημειωθεί πως ο Hajek εργάζεται στην τσέχικη εταιρία ως σχεδιαστής user interface (HMI), οπότε γνωρίζει όσο λίγοι τον ρόλο των οθονών σε ένα μοντέρνο αυτοκίνητο.

Εσάς πώς σας φαίνεται το concept van της Skoda; Θα θέλατε να το δείτε στην παραγωγή;

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr