Το ραδιόφωνο είναι ένα από τα πιο διαχρονικά αξεσουάρ που συναντούσαμε στα αυτοκίνητα. Με την πάροδο των χρόνων άλλαξε μορφές και δυνατότητες, περνώντας από την κασέτα στο CD και από το CD στο usb stick. Το σήμα του ραδιοφώνου, όμως, είχε παραμείνει για μεγάλο διάστημα αναλογικό, οι περιβόητες συχνότητες FM/ΑΜ όπως τις γνωρίζουμε.
Εδώ και μερικά χρόνια, όμως, τα δεδομένα στα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων έχουν αλλάξει, αφού πλέον έχει ενσωματωθεί το λεγόμενο DAB (Digital Audio Broadcasting). Βασικά δεν έχει ενσωματωθεί απλά, αλλά είναι υποχρεωτικό από το 2020. Ουσιαστικά πρόκειται για επίγειο ψηφιακό σήμα που προσφέρει την δυνατότητα λήψης ήχου, κινούμενης εικόνας και άλλων γραφικών που επιθυμεί να μεταδώσει στους χρήστες ο ραδιοφωνικός σταθμός.
Τα πλεονεκτήματα
Αρχικά, το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι η ποιότητα του ήχου. Μεταδίδεται πολύ πιο καθαρά μέσω του ψηφιακού DAB, συγκριτικά με το αναλογικό σήμα. Επίσης, το σήμα δεν χάνεται τόσο εύκολα όσο το αναλογικό, ενώ η ανεύρεση ενός σταθμού είναι πιο εύκολη στο infotainment. Αυτό συμβαίνει γιατί οι DAB σταθμοί προβάλλονται με τα εικονίδιά τους και δεν χρειάζεται ο χειριστής να θυμάται απ’ έξω την συχνότητα του αγαπημένου του σταθμού. Το σύστημα εντοπίζει αυτόματα όλους τους διαθέσιμους σταθμούς και τους προβάλει ταξινομημένους σε αλφαβητική σειρά.
Ακολουθεί ένα video στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πως μεταβάλλεται η ποιότητα όταν ο χειριστής επιλέγει αναπαραγωγή από FM και μετά αναπαραγωγή από DAB. Τέλος, να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα, στο ψηφιακό DAB έχει “εκπέμπει” για την ώρα μόνο η Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΤ) με τους 9 σταθμούς της.
https://www.youtube.com/shorts/N8fHELdPtpg