Η Alfa Romeo είναι μία από τις εταιρείες με το μεγαλύτερο κοινό στον κόσμο! Αιτία που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο η σχεδιαστική της φιλοσοφία, αλλά και οι επικοί κινητήρες που έχει κατασκευάσει κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα ο Busso V6 για τον οποίο μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ. Αυτή τη φορά δε θα αναφερθούμε ακριβώς σε έναν κινητήρα, αλλά σε μία τεχνολογία που έγινε “σημαία” της Alfa Romeo και συνόδευε κάποια μοτέρ της για μεγάλο διάστημα. Ο λόγος για την τεχνολογία “Twin-Spark”, ας μάθουμε περί τίνος πρόκειται!
Alfa Romeo 156: Η ιταλική “συνταγή” στα καλύτερα της
Μεταφράζοντας το όνομα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για τεχνολογία που συνδέεται με το σύστημα ανάφλεξης και, πιο συγκεκριμένα, με τα μπουζί. Στους Twin-Spark κινητήρες, τα μπουζί που βρίσκονται στον κάθε κύλινδρο είναι δύο προκειμένου να βελτιστοποιείται η διαδικασία της καύσης του μείγματος. Η ιστορία των κινητήρων με δύο μπουζί ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα σε αγωνιστικό επίπεδο και δεν ήταν τεχνολογία που αφορούσε αποκλειστικά την Alfa Romeo.
Ωστόσο, σε επίπεδο κινητήρων παραγωγής, μόνο η ιταλική εταιρεία προχώρησε στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τα πλεονεκτήματα μόνο αμελητέα δε μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Οι πρώτες παρουσιάσεις αυτοκινήτων με κινητήρα Twin-Spark ήταν αυτές των Alfa Romeo 75 και 164 εν έτει 1987. Οι πρώτες γενιές κινητήρων έφεραν κεφαλή με δύο βαλβίδες ανά κύλινδρο και η ισχυρότερη έκδοση χωρητικότητας 1.962 κ.εκ. απέδιδε 148 ίππους. Κάτι τέτοιο καθιστούσε τον συγκεκριμένο κινητήρα ως τον ισχυρότερο ατμοσφαιρικό δίλιτρο εκείνη τη χρονική στιγμή. Στην περίπτωση της Alfa Romeo 164 οι επιδόσεις ήταν κορυφαίες για την εποχή, με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε μόλις 9,2 δλ.
Πέρασαν περίπου 8 χρόνια, μέχρι να έρθει η μεγάλη αλλαγή για τους τετρακύλινδρους κινητήρες Twin-Spark της Alfa Romeo, αυτή της τοποθέτησης δεύτερου εκκεντροφόρου (16V) εν έτει 1995. Όπως είναι λογικό, με την ύπαρξη τεσσάρων βαλβίδων, ο χώρος για την τοποθέτηση των μπουζί μειώθηκε δραματικά. Έτσι, οι μηχανικοί της Alfa Romeo επέλεξαν να τοποθετήσουν ένα κύριο μπουζί και ένα δευτερεύον με μικρότερη διάμετρο. Ενδεικτικά, στη 16βάλβιδη εκδοχή των Twin-Spark, η ισχύς αυξήθηκε στους 155 ίππους στους δίλιτρους κινητήρες που τοποθετούνταν σε μοντέλα όπως η 156 και η GTV.
H τεχνολογία Twin-Spark ήταν επαναστατική και συνέβαλε στη βελτίωση της καύσης με θετικό αντίκτυπο τόσο στην ισχύ των κινητήρων, όσο και στις εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, το 2010 η παραγωγή κινητήρων με αυτή την τεχνολογία σταμάτησε μαζί με την 147 λόγω των πλεονεκτημάτων που έφερναν τα επερχόμενα συστήματα άμεσου ψεκασμού. Ακολουθούν δύο ενδιαφέροντα videos μέσα από τα οποία θα γνωρίσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των κινητήρων.