Ο καιρός δυσκολεύει και πάλι και ο χειμώνας θα μας δείξει τα δόντια του… Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε χρόνο γίνονται συζητήσεις για το αν αξίζουν τα χειμερινά ελαστικά. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που οι χιονοπτώσεις είναι σπάνιο φαινόμενο σε πεδινές περιοχές (προφανώς και στις πιο ορεινές τα πράγματα είναι διαφορετικά). Αξίζει, άραγε, να προμηθευτούμε ένα δεύτερο ζευγάρι ελαστικών;
Δείτε εδώ το ξενοδοχείο της Toyota για θερινά ελαστικά
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χειμερινά ελαστικά διακρίνονται εύκολα από το ειδικό πέλμα τους. Το μέρος που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα είναι γεμάτο με μικρές αυλακώσεις. Ονομάζονται γλίστρες και αναλαμβάνουν να απομακρύνουν το χιόνι ή να «γαντζωθούν» στον πάγο.
Βέβαια, οι αυλακώσεις δεν είναι η μοναδική διαφοροποίηση σε σχέση με τα θερινά ελαστικά. Τεράστια αλλαγή υπάρχει και στη σύνθεση του υλικού κατασκευής. Φέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικό καουτσούκ, η οποία δίνει στα χειμερινά ελαστικά τη δυνατότητα να παραμένουν εύκαμπτα σε θερμοκρασία κάτω των 7 βαθμών Κελσίου. Έτσι, σε αυτές τις συνθήκες αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόσφυση.
Δείτε επίσης το χειμερινό ελαστικό της Continental με δείκτη ταχύτητας τα 300 χλμ./ώρα
Αυτός είναι και ο λόγος που θα απαντήσει στο αν ταιριάζουν τα συγκεκριμένα ελαστικά στις συνθήκες της χώρας μας. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι κατασκευασμένα μόνο για τους χιονισμένους ή τους παγωμένους δρόμους. Κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, μιας και αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικά σε συνθήκες κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου. Η αυξημένη πρόσφυση που παρέχει το μαλακό υλικό μειώνει την απόσταση φρεναρίσματος.
Το συμπέρασμα είναι ότι δε χρειάζεται να ζείτε σε περιοχή που χιονίζει σε όλη τη χειμερινή περίοδο για να αγοράσετε τέτοιου είδους ελαστικά. Επίσης δε χρειάζεται να τα προμηθευτείτε αν βρίσκεστε σε μία περιοχή που οι ημέρες του χρόνου με θερμοκρασία υπό του μηδενός είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.
VIDEO: Δείτε πως γίνεται η κατασκευή των σύγχρονων ελαστικών
Αν όμως κατοικείτε στη βόρεια Ελλάδα ή σε ορεινές περιοχές, ένα δεύτερο ζευγάρι είναι απαραίτητο μόλις μπει για τα καλά ο χειμώνας. Μην περιμένετε το χιόνι και τον πάγο για να τα τοποθετήσετε. Τα χειμερινά ελαστικά ζεσταίνονται ταχύτατα και έχουν πολύ καλύτερη πρόσφυση ακόμα και όταν δεν υπάρχει χιόνι ή πάγος.
Πέρα από την ιδιαιτερότητα του πέλματος, ένας τρόπος για να τα αναγνωρίσετε είναι η ένδειξη «3PMSF», που μεταφράζεται σε Three Peak Mountain Snow Flakes. Σημαίνει ότι τα ελαστικά έχουν περάσει τις απαιτούμενες επιδόσεις στο χιόνι, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ.
Ακολουθεί ένα εντυπωσιακό video που δείχνει πόσο αποτελεσματικά είναι τα χειμερινά ελαστικά. Το ένα αυτοκίνητο είναι τετρακίνητο με θερινά ελαστικά και το άλλο είναι εμπροσθοκίνητο με χειμερινά.