Δεν ξέρω πραγματικά πώς να αρχίσω το κείμενό μου για την Ισλανδία. Θα μπορούσα απλώς να αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν από μονές τους. Βλέπετε, είναι τέτοιο το μέρος που ακόμη και η ελληνική γλώσσα μοιάζει… λίγη για να αποδώσει την πραγματική ομορφιά του τοπίου και το δέος που σε πιάνει όταν επισκέπτεσαι την Ισλανδία. Ακόμη και ο φωτογραφικός φακός μοιάζει… λίγος απέναντι στην ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά της χώρας αυτής, καθώς μόνο αν σταθείς απέναντι από τους επιβλητικούς καταρράκτες και τις απόκοσμες παραλίες μπορείς να αισθανθείς δέος. Προκειμένου λοιπόν να δώσουμε περισσότερο χώρο στην εικόνα να μιλήσει, αποφασίσαμε αυτό το οδοιπορικό να αποτελείται από δύο μέρη. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τη χώρα των Βίκινγκς!
Στη μέση του ωκεανού
Κοιτώντας τον χάρτη η Ισλανδία μοιάζει να… επιπλέει στη μέση του ωκεανού. «Γεννημένη» θαρρείς από τη ναυτοσύνη των Βίκινγκς, πρόκειται για την πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης (κάτι που το αντιλαμβάνεσαι μόλις αφήσεις το Ρέυκιαβικ, την πρωτεύουσα, και κατευθυνθείς στα ενδότερα), με μόλις τρεις κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η χώρα, τα τελευταία χρόνια, ήρθε στην επιφάνεια της επικαιρότητας και μας απασχόλησε κυρίως κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (με την απόλυτη κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος), η οποία έφερε μέτρα λιτότητας και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Παρόλα αυτά η Ισλανδία στέκεται ξανά στα πόδια της και έχει γυρίσει σελίδα και, με αιχμή της οικονομίας κυρίως τον τουρισμό αλλά και τις εξαγωγές της, ανακάμπτει. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για φωτογράφους, εικονολήπτες κ.λπ.
Στην πρωτεύουσα ζουν οι 130.000 από τους συνολικά 350.000 Ισλανδούς. Σύμφωνα με την ιστορία το μέρος όπου χτίστηκε η πόλη (νοτιοδυτικά της Ισλανδίας) είναι αυτό στο οποίο η θάλασσα ξέβρασε τις κολώνες του θρόνου του Ινγκόλφουρ Άρναρσον, τις οποίες ο ίδιος έριξε στη θάλασσα μόλις αντίκρισε τη στεριά της Ισλανδίας. Όσον αφορά την ονομασία της, θεωρείται πως η πόλη πήρε το όνομά της από τους ατμούς που αναδύονταν από τις ιαματικές πηγές της.
Γεωθερμία: Η Ισλανδία κάνει τη διαφορά
Πέραν της φυσικής της ομορφιάς η Ισλανδία έχει να επιδείξει και αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση – λέγε με γεωθερμία. Συγκεκριμένα η κεντρική θέρμανση στην πρωτεύουσά της, το Ρέυκιαβικ, αλλά και στις περισσότερες πόλεις καθώς και σε αρκετά χωρία εκμεταλλεύεται τη γεωθερμική ενέργεια. Στην πράξη γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Πρακτικά αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας η οποία, ανάλογα με το θερμοκρασιακό της επίπεδο, μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις. Στην Ισλανδία για παράδειγμα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών, ακόμη και των γηπέδων ποδοσφαίρου, και φυσικά για τη θέρμανση πεζοδρομίων αλλά και χώρων στάθμευσης, που έτσι παραμένουν χωρίς χιόνι.
Πάμε όμως να δούμε τις εικόνες από αυτό το πρώτο μέρος του ταξιδιωτικού μας αφιερώματος στην Ισλανδία:
Ρέυκιαβικ: Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας είναι το Ρέυκιαβικ. Στην πόλη συναντά κανείς αρκετό χρώμα, προκειμένου να «σπάσει» το γκρίζο του χειμώνα.
Seljalandsfoss: Ένας από τους πολλούς καταρράκτες της Ισλανδίας. Βρίσκεται στο νότιο άκρο της χώρας και το νερό πέφτει από υψόμετρο 60 μέτρων. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε μονοπάτι πίσω από το νερό.
Sólheimasandur plane wreck: Τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου σε ένα σεληνιακό τοπίο… Ένας από τους πιο δημοφιλείς φωτογραφικούς προορισμούς παγκοσμίως. Ακόμη και σήμερα η αιτία της συντριβής του αεροπλάνου, που έγινε τον Νοέμβριο του 1973, αποτελεί μυστήριο.
Reynsfjara: Εξαιρετικά αραιοκατοικημένη η Ισλανδία. Πραγματικά μπορεί να χρειαστεί να οδηγείς πολλά χιλιόμετρα μέχρι να συναντήσεις ένα σπίτι. Όλες οι οδικές μεταφορές γίνονται ακόμη και σήμερα από τον περιφερειακό δρόμο που «περικυκλώνει» το νησί.
Reynsfjara: Η διάσημη μαύρη παραλία που βρίσκεται στη νότια ακτή της χώρας είναι ένα must αν ποτέ βρεθείτε εκεί. Είναι ακριβώς δίπλα στο μικρό ψαροχώρι Vík í Mýrdal και σύμφωνα με την ισλανδική μυθολογία τα βράχια της ήταν κάποτε ξωτικά που προσπαθούσαν να τραβήξουν τα πλοία στη στεριά.
Fjaorargljufur: Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το προφέρεις αλλά αξίζει και με το παραπάνω να το επισκεφθείς. Ο λόγος για το φαράγγι στα νοτιοανατολικά της Ισλανδίας, το οποίο φτάνει στα 100 μέτρα βάθος και περίπου δύο χιλιόμετρα μήκος. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τοπικές αρχές το έχουν «κλείσει» για τους τουρίστες εξαιτίας ενός video clip του Justin Bieber τον Μάιο του 2019.
Kirkjufell: Πρόκειται για το εμβληματικό βουνό της Ισλανδίας, το οποίο λέγεται πως είναι και το πιο φωτογραφημένο μέρος της. Εκεί έγιναν αρκετά γυρίσματα της σειράς «Game Of Thrones». Το τοπίο είναι καθηλωτικό.
Σέλας: Το εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Ήμασταν αρκετά τυχεροί και το είδαμε με τα μάτια μας!