Σε μία εποχή που τα SUV συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού, τα μικρομεσαία οικογενειακά αυτοκίνητα εξακολουθούν να πείθουν ότι αποτελούν μία άκρως ολοκληρωμένη επιλογή. Ένα εξ’ αυτών είναι και το Opel Astra, το οποίο στην έκτη του γενιά είναι εντελώς νέο. Έφτασε η ώρα της πρώτης μας επαφής μαζί του, στην έκδοση με τον δημοφιλή τρικύλινδρο κινητήρα 1,2 λτ. με 130 ίππους, αλλά και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με οκτώ σχέσεις. Πάμε να δούμε τις εντυπώσεις που μας άφησε το γερμανικό μοντέλο.
Τραβάει τα βλέμματα
Ξεκινώντας από την εξωτερική του εμφάνιση, το νέο Opel Astra καταφέρνει να μην περνά απαρατήρητο στον δρόμο. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται κυρίως με το επιβλητικό εμπρός τμήμα του, το οποίο “προσαρμόζεται” στη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που απαντά στο όνομα “Opel Visor”. Πρόκειται για την σκουρόχρωμη μάσκα, που ενσωματώνει το μαύρο σήμα της εταιρείας. Στα άκρα υπάρχουν οι πολύ λεπτοί προβολείς, Intelli-Lux LED, με 168 στοιχεία LED που προσαρμόζουν αυτόματα τον φωτισμό. Εντυπωσιακό είναι και το καπό, με το κεντρικό “νεύρο” να θυμίζει κάτι από το παρελθόν της εταιρείας. Η δυναμική εικόνα συνεχίζεται με την διχρωμία του αμαξώματος, τις ζάντες 18 ιντσών της πλούσιας έκδοσης δοκιμής “Ultimate”, αλλά και την διακριτική, ενσωματωμένη στο αμάξωμα αεροτομή στο πίσω μέρος που φέρει και το κάθετο φως επιβράδυνσης, όμορφη λεπτομέρεια, ειδικά τη νύχτα. Η σχεδίαση του πίσω μέρους ολοκληρώνεται με τα επίσης λεπτά LED σώματα και το όνομα ASTRA που απεικονίζεται ολογράφως με σκούρα γράμματα.
Αναφορικά με τις διαστάσεις, το μήκος της έκδοσης hatchback αγγίζει τα 4.374 χλστ., το πλάτος τα 1.860 και το ύψος τα 1.441 χλστ., τιμές που το κατατάσσουν κοντά στον μέσο όρο της κατηγορίας.
Εσωτερικό: Σύγχρονη ατμόσφαιρα, ικανοποιεί σε χώρους
Περνάμε στο εσωτερικό του νέου Opel Astra, εκεί όπου το περιβάλλον είναι αρκετά ποιοτικό και υπερσύγχρονο. Ο οδηγός περιβάλλεται από μαλακά πλαστικά, τουλάχιστον στο άνω τμήμα του ταμπλό, ενώ η συναρμολόγηση δείχνει ιδιαίτερα προσεγμένη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνεχής εναλλαγή σχημάτων και υλικών, η οποία μόνο μονότονη δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την ατμόσφαιρα. Όπως μπορείτε να δείτε και στις σχετικές γραμμές, υπάρχουν αρκετές έντονες ακμές στο ταμπλό, αλλά και επιφάνειες με αλουμινένια υφή, αλλά και “piano black”. Σχετικά με τις οθόνες, στην πλούσια έκδοση της δοκιμής έχουμε μία οθόνη πίσω από το τιμόνι σε ρόλο πίνακα οργάνων που παρέχει στον οδηγό όλες τις απαραίτητες ενδείξεις και έχει μέγεθος 10 ιντσών. Ίδιου μεγέθους είναι και η κεντρική οθόνη αφής μέσα από την οποία προσφέρονται συστήματα συνδεσιμότητας (Android Auto / Apple Carplay), κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα πλοήγησης και άλλα. Μάλιστα, οι δύο οθόνες είναι ενσωματωμένες, με την αφής να στρέφεται ελαφρά προς την πλευρά του οδηγού και τις δύο μαζί να αποτελούν το λεγόμενο ” Pure Panel” όπως το ονομάζει η γερμανική εταιρεία.
Σε επίπεδο χώρων, η καμπίνα του Opel Astra προσφέρει έξυπνες θήκες για μικροαντικείμενα στο κεντρικό τούνελ, μιας και απουσιάζει ο επιλογέας, ενώ ιδιαίτερα πρακτικές είναι και οι θήκες στις πόρτες. Στις πίσω θέσεις με αρκετές παραχωρήσεις θα βολευτούν τρεις ενήλικες, ενώ ο όγκος του χώρου αποσκευών αγγίζει 422 λτ.
Κινητήρας: Η γνωστή, πολυβραβευμένη συνταγή
Κάτω από το καπό του Opel Astra της δοκιμής βρίσκεται ένας κινητήρας που στο παρελθόν έχει βραβευθεί ως μοτέρ της χρονιάς στην κατηγορία χωρητικότητάς του. Τον έχουμε ξανά συναντήσει σε μοντέλα της Opel, αλλά και σε άλλες μάρκες του ομίλου Stellantis, είναι τρικύλινδρος turbo και η χωρητικότητά του αγγίζει τα 1.199 κ.εκ. Η ισχύς του φτάνει τους 130 ίππους στις 5.500 σ.α.λ., η μέγιστη τιμή ροπής αγγίζει τα 230 Nm και έρχεται από τις μόλις 1.750 σ.α.λ. Η κίνηση περνά στον εμπρός άξονα μέσω αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη με οκτώ σχέσεις, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει και paddles πίσω από το τιμόνι. Αναφορικά με τις επιδόσεις, τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 9,7 δλ. για το αμάξωμα των 1.371 κιλών και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 210 χλμ./ώρα. Όσο για την κατανάλωση, η επίσημη τιμή της Opel για την εν λόγω έκδοση είναι τα 5,6-5,8 λτ./100 χλμ., ενώ εμείς στη διάρκεια της δοκιμής σε μεικτές συνθήκες οδήγησης είδαμε 7,2 λτ./100 χλμ.
Στην πράξη
Στη διάρκεια της δοκιμής είχαμε την ευκαιρία να “γράψουμε” αρκετά χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι της έκτης γενιάς Opel Astra. Ξεκινάμε από τον κινητήρα, ο οποίος μας υπενθύμισε ότι είναι “ζωηρός” από τις χαμηλές στροφές, οι κραδασμοί είναι λίγοι και ουσιαστικά ανεπαίσθητοι. Η σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου από την άλλη, του επιτρέπει να “ξεδιπλώσει” τις αρετές του, χωρίς ωστόσο να υπόσχεται εκρηκτικές επιδόσεις. Μιας και αναφερθήκαμε στο κιβώτιο να πούμε ότι προσφέρει μία “μακριά” όγδοη σχέση που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης στον αυτοκινητόδρομο, ενώ οι αλλαγές είναι γρήγορες και ομαλές. Το τιμόνι είναι γενικά ελαφρύ, ωστόσο δεν υστερεί σημαντικά σε πληροφορήση και τα φρένα αποδείχθηκαν ανθεκτικά σε καταπονήσεις διαρκείας. Η ανάρτηση από την άλλη (ημιάκαμπτος άξονας πίσω) είναι πολύ άνετη στην πόλη, αλλά και ιδανικά ρυθμισμένη ώστε στην γρήγορη οδήγηση να μην δημιουργεί έντονες κλίσεις στο αμάξωμα. Mόνο σε ανωμαλίες του οδοστρώματος, με το πλαίσιο υπό πίεση, οι “αναταράξεις” του πίσω μέρους θα γίνουν αισθητές. Ασφαλώς, δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη και η καλή ηχομόνωση που εξαλείφει τους αεροδυναμικούς θορύβους στον αυτοκινητόδρομο.
Στο ταμείο
Για το τέλος αφήσαμε όπως πάντα την τιμή του νέου Opel Astra, η οποία ξεκινά από τα 26.900 ευρώ στην έκδοση βενζίνης με 110 ίππους και χειροκίνητο κιβώτιο. Bέβαια, για την απόκτηση της έκδοσης με τους 130 ίππους και το αυτόματο κιβώτιο, όπως στην περίπτωση της δοκιμής, το κόστος ξεκινά από τα 34.500 ευρώ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη traction.gr (@traction.gr)